Hirdetés

Megkérdezték az embereket, hogy boldogok-e: hihetetlen, de szinte mindenki ugyanazt mondta

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ha boldog vagy, és ezt tudod is magadról, akkor nagyjából te vagy az egyetlen a világon. Egy connecticuti filmkészítő beutazta mind az 50 államot és több országot is, és egy egyszerű kérdést tett fel az embereknek: Boldog vagy? A 29 éves Atdhe "Theo" Trepca megdöbbenve és elszomorodva tapasztalta, hogy az emberek a világ minden táján - az ingázó New York-iaktól a Fülöp-szigeteki farmerekig - lényegében ugyanazt a választ adták: nem.

"Ez elég őrült dolog,” mondta a The Postnak. "Van egy közös szál minden válaszban, függetlenül attól, honnan jöttél. Az általános egyetértés szerintem az, hogy az emberek sajnos valójában nem boldogok" - fogalmazott.

Trepca kifejtette, hogy a legtöbb dolog, ami felzaklatja az embereket, "az arról szól, hogy nem akarok egyedül lenni. Azt akarom, hogy szeressenek. Azt akarom, hogy megértsenek. És nem akarok szenvedni." Szerinte ezeket a kérdések az emberi vágyak alapvető típusainak tartja. 

Trepca elmondta, amikor az embereknek ad pár másodpercet, hogy megálljanak és elgondolkodjanak a kérdésen, a legtöbben végül átgondolják a választ és még a hálájukat is kifejezik ezért a gesztusért. Elmondása szerint az emberek általában ezt válaszolják: "tudod nehéz életem volt. Átmentem ezen, azon, de most, hogy megkérdezted és elgondolkodtam rajta, sok mindenért hálás lehetek. Szóval igen, azt mondom, hogy boldog vagyok."

Vannak azonban olyanok, akik könnyebben veszik az életet, például Bill Murray, aki a New York-i Washington Square Parkban beszélgetett Trepcával. Arra a kérdésre, hogy milyen tanácsot adna azoknak, akik a boldogságért küzdenek, a Caddyshack sztárja azt mondta: "Bármit is éreztél egy perccel ezelőtt, az már nem számít. Most azonnal el kell kezdened."

"A mentális egészség globális vizsgálata"

Hivatkozás másolása

Trepca 2019-ben döntött úgy, hogy útra kel mikrofonjával, miután megnézte az "Egy nyár krónikája" című francia dokumentumfilmet, amely három pszichológust követett nyomon, akik ugyanezt tették de Párizsban 1961-ben. "Soha nem volt még ennél kritikusabb időszak a sorozat számára" - mondja Trepca a tervezett "Are You Happy?" dokumentumfilm trailerében, miközben a képernyőn a belpolitikai viszályok és a globális háborúk jelenetei villannak fel.

Az interjúkészítőnek igaza lehet. Egy 2023-as Gallup-felmérés szerint a depresszió aránya minden idők legmagasabb szintjét érte el az Egyesült Államokban - a felnőttek közel 30%-a vallotta be, hogy valamikor már diagnosztizáltak nála depressziót.

Trepca a TikTok-oldalán is megosztott több részletet az utcán készült interjúiból, amiket már milliók láttak. „Őrület, hogy ez [a projekt] nagyobb lett, mint amire valaha is gondoltam volna. Ami dokumentumfilmsorozatként indult, végül egy globális mentális egészségi látleletté vált" - mondta Trepca.

Arra a kérdésre, hogy miért lettek ilyen népszerűek a videók, Trepca azt mondta, hogy ez az alapvető emberi vágyakra vezethető vissza. "Azt hiszem, ez megmutatja az embereknek, hogy nincsenek egyedül. Hogy van még valaki, aki szintén átéli azt, amin ők is keresztülmennek" - magyarázta.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés