Hirdetés

Biden rendkívüli bejelentésre készül a lelőtt „ufókról”

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az amerikai elnök a tervek szerint hamarosan beszédet mond az elmúlt napokban Észak-Amerika felett lelőtt azonosítatlan objektumok ügyében.

Reuters úgy tudja, hogy Joe Biden részletesen beszámol azokról az incidensekről, amelyek során az amerikai légierő megsemmisített egy kínai kémballont valamint több más – eddig közelebbről meg nem határozott – repülő tárgyat. 

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt napokban sorra lövik le az ismeretlen tárgyakat az észak-amerikai légtérben.

A beszéd pontos idejét még nem közölték, mert közben Biden elnöknek a Walter Reed kórházban kell részt vennie egy előre eltervezett orvosi vizsgálaton.

Az amerikai elnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik a törvényhozók részéről, hogy átfogóan tájékoztasson az azonosítatlan tárgyak által végrehajtott átrepülések sorozatáról, amelyek komoly aggodalmat keltettek az amerikai közvéleményben.

Joe Biden még nem szólalt meg a lelőtt objektumok ügyében
Joe Biden még nem szólalt meg a lelőtt objektumok ügyében

Széles körben elterjedt a vélemény, hogy az ufóincidensek körüli felhajtással az amerikai vezetés valójában arról megdöbbentő vádról akarja elterelni a figyelmet, miszerint Biden parancsára robbantották fel az Északi-Áramlat gázvezetéket.

Az elnök eddig nem szólalt meg érdemben az ügyben, csak a Fehér Ház és a Pentagon szóvivői nyilatkoztak.

Mint ismert, az első incidens során, február 4-én egy amerikai vadászgép lelőtt egy 60 méter átmérőjű kínai léggömböt, három másik objektumot pedig nehezen megközelíthető területek felett semmisítettek meg, kettőt Alaszka légterében, egyet pedig a Huron-tóba felett.

Ezeknek a tárgyaknak a roncsait még keresik.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak még 

nincs biztos ismerete a három tárgy eredetéről.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az amerikai hírszerzés vizsgálja annak lehetőségét, miszerint a három objektum kereskedelmi vagy más – nem katonai vagy hírszerzési – célt szolgált. 

Közben Joe Biden felkérte Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy állítson fel egy olyan munkacsoportot, amely iránymutatásokat dolgoz ki az azonosítatlan objektumok további kezelésére.

Az elnök utasítása szerint ennek a munkacsoportnak még a héten közzé kell tennie, milyen körülményeket kell figyelembe venni egy azonosítatlan objektum lelövése előtt.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés