Hirdetés

Nincs vége: hiába mentette meg Novák Katalin, újabb bűncselekményekért felelhet a bicskei pedofilmosdató

Nap Híre portré Nap Híre

Péntek este robbant a hír, hogy tavaly áprilisban Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthonban kirobbant pedofilbotrány egyik érintettjének, annak az igazgatóhelyettesnek, aki megkísérelte eltussolni főnöke pedofil bűncselekményeit. De az ügynek még nincs vége.

A botrányról a Naphire.hu is beszámolt: írtunk arról, hogy pénteken Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője azzal vádolta meg Novák Katalint, hogy egy pedofil bűnöző bűntársának segített kijönni a börtönből, beszámoltunk az erre adott reakciókról is: a kormánypárti médiáéról, az LMP-éről, a Momentuméról és a DK-éról.

Gál András ügyvéd, aki a bicskei pedofilbotrány kiskorú áldozatait képviselte az eljárás során, hétfő reggel arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy az ügyben két büntetőeljárás indult, mindkettőnek kettő vádlottja volt. Az egyik eljárásban, ahol Gál maga is részt vett, mint a sértettek jogi képviselője, a gyermekotthon igazgatója és egy nevelőtanár voltak a vádlottak – ebben a perben a gyermekotthon vezetője nyolc évet kapott – , a másik eljárásban szintén a gyermekotthon vezetője volt az egyik vádlott, a másik pedig egykori helyettese – utóbbi kapott kegyelmet.

Öt évnél alacsonyabb kiszabott büntetésnél nemcsak a feltételes szabadságvesztés lehetősége van meg, hanem a reintegrációs őrizeté is – folytatta az ügyvéd. A hírek szerint a gyermekotthon vezetőhelyettese reintegrációs őrizetben volt, amikor az elnöki kegyelem megszületett (a helyettest 3 év 4 hónapra ítélték – a szerk.) – tette hozzá Gál András. 

Az ügyvéd szerint a legdurvább a kegyelemmel járó hátrányos jogkövetkezmények alóli mentesítés, aminek következtében az elítélt vezetőhelyettes a későbbiekben akár gyermekotthonban is dolgozhat. 

Ám 2014 óta nem évülnek el Magyarországon a nemi erkölcs ellen elkövetett, öt évnél hosszabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekmények – mondta Gál András, aki beszámolt arról is, hogy a bicskei gyermekotthon ügye kétszer is zátonyra futott a hivatalos eljárásban. Az első eljárásban a gyermekotthonban élő gyermekek eseti gyámja az intézményvezető-helyettes volt, akinek a főnökét vádolták meg az otthon lakói szexuális bántalmazással. A 2011-ben indult eljárás akkor megszűnt, pedig a sértettek mindennapos, hosszú ideje tartó súlyos szexuális bántalmazásról számoltak be. 

2014 után még két évig számos alkalommal fordult elő szexuális bántalmazás az otthonban, ezek a bűncselekmények nem évültek el – hangsúlyozta az ügyvéd. Van félnivalója az igazgatónak és helyettesének is, mert vannak áldozatok, akik még nem jöttek elő az őket ért sérelmekkel – tette hozzá Gál András. 

A bántalmazások áldozatai nehéz sorsú fiatalok, akik nem tudtak beszélni az őket ért bántalmazásokról. Az áldozatok évtizeden át küzdöttek azért, hogy az igazságra fény derüljön. Az elítéltek esetleges politikai kapcsolataival Gál András nem foglalkozik. Mint mondta: ettől hányni lehet, de hogy ez vezetett-e a kegyelemhez, van nem, azt nem tudja.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés