Hirdetés

Veszélyben a magyarok, lopakodva támad a gyilkos kór

Nap Híre portré Nap Híre

Alattomos betegség követel áldozatokat Magyarországon - számol be róla a Pénzcentrum. Az átmeneti iszkémiás roham - amely stroke-szerű tüneteket okoz - komoly figyelmeztetés lehet a későbbi szélütésre, ezért azonnali orvosi beavatkozást igényel a stroke kockázatának csökkentése érdekében. 

Az átmeneti iszkémiás rohamokra (TIA-k) nagyon oda kell figyelni, ugyanis gyakran előzményei lehetnek egy súlyosabb stroke-nak. Azt írják, ezek a rohamok rövid ideig tartó stroke-szerű tüneteket okoznak, amelyek percekig, legfeljebb egy óráig tartanak. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint azok közül, akik TIA-t élnek át, minden ötödik személynél 90 napon belül teljes körű stroke alakul ki.

Mik a tünetei?

Hivatkozás másolása

A tünetei közé tartozik az egyensúlyzavar és a gyengeség, amelyek gyakran a test egyik oldalát érintik. Emellett a látás elvesztése vagy a kettős látás is előfordulhat, ami nem feltétlenül jelenti a teljes látásvesztést, csupán azt, hogy egy tárgyról két képet látunk egyszerre. Az arc lefiggyetédse vagy zsibbadása szintén figyelmeztető jel lehet, ugyanis arra utal, hogy az arcizmok kontrollja fokozatosan csökken. Gyakori tünet még a kargyengeség is, ami nehezíti a tárgyak felemelését és a karjaink tartását. Emellett beszédzavarok is előfordulhatnak; az érintettek nehezen találják meg a megfelelő szavakat, vagy akár összevissza beszélnek.

A TIA kezelhető állapot, és megfelelő beavatkozással jelentősen csökkenthető a további stroke-ok kockázata. Az artériákban lévő plakkok kezelése, valamint olyan állapotok kezelése, mint például a szívritmuszavarok, magas vérnyomás és cukorbetegség komoly mértékben csökkentheti a jövőbeli stroke-ok esélyét - írják. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés