Hirdetés

A fenyegető stroke 5 korai tünete: ismerje fel idejében!

Nap Híre portré Nap Híre

A stroke, vagy más néven agyvérzés, egy súlyos egészségügyi állapot, amely akkor következik be, amikor az agy vérellátása hirtelen megszakad. Ez az oxigén- és tápanyaghiány miatt agykárosodást okozhat, és súlyos, akár végzetes következményekkel is járhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a stroke jeleit és azonnal orvosi segítséget kérjünk, mivel az idő itt valóban életet menthet.

A stroke megelőzéséről már írtunk, most nézzük, melyek azok a tünetek, amelyek alapján felismerheti a fenyegető katasztrófát.

Arczsibbadás vagy gyengeség: A stroke egyik leggyakoribb tünete az arc, a kar vagy a láb egyik oldalának hirtelen bekövetkező zsibbadása vagy gyengesége, különösen, ha ez csak a test egyik felén érezhető. Kérje meg az érintett személyt, hogy mosolyogjon, és figyelje meg, hogy az egyik oldal lehúzódik-e.

Beszédzavar: A stroke súlyosan befolyásolhatja a beszédet. Az érintett személy beszéde homályos, érthetetlen lehet, vagy nehezen találhatja meg a megfelelő szavakat. Kérdezze meg tőle, hogy ismételje meg egy egyszerű mondatot, például: "Az ég kék." Ha a beszéd nehezen érthető, az jelzés lehet egy stroke-ra.

Látásproblémák: A stroke hirtelen látásvesztést vagy látászavart okozhat egyik vagy mindkét szemben. Az érintett személy homályos vagy kettős látásról is beszámolhat.

Fejfájás és szédülés: Egy váratlan, erős fejfájás, amelyet hányinger vagy szédülés kísér, stroke-ra utalhat, különösen, ha más tünetekkel együtt jelentkezik.

Koordinációs problémák: A stroke zavart okozhat a mozgásokban és az egyensúlyban. Az érintett személynek nehézségei lehetnek a járással, az egyensúly megtartásával, vagy akár a karok és a lábak mozgatásával is.

Ha Ön vagy valaki a környezetében bármilyen stroke-ra utaló tünetet észlel, azonnal hívja a mentőket. Ne várjon, mert a kezelés időzítése kulcsfontosságú lehet a súlyos agykárosodás megelőzésében vagy minimalizálásában. A stroke megelőzésének egyik módja a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a koleszterinszint szabályozása, valamint a dohányzás elhagyása és az egészséges életmód fenntartása. Konzultáljon orvosával a kockázatok csökkentése érdekében és a legmegfelelőbb megelőzési stratégia kidolgozásában.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés