Hirdetés

Tovább hazudozik és titkolózik a BBC Diana hercegné ügyében

Nap Híre portré Nap Híre

A Daily Mail információi szerint a BBC 100 ezer fontnyi közpénzt költött el egy jogi hercehurcára, hogy titokban tartsák a Martin Bashir újságíró Diana hercegnével készített interjújához kapcsolódó e-maileket - írja az Index

Mint ismert, Diana hercegné két évvel a halála előtt, 1995-ben adott interjút a BBC riporterének. A beszélgetés világszerte hatalmas port kavart, ugyanis Diana ekkor beszélt először arról, hogy "zsúfolt a házassága, ugyanis hárman vannak benne", valamint mesélt a szülés utáni depressziójáról, az étkezési zavaráról és a királyi család tagjaihoz fűződő viszonyáról is. 

2020-ban aztán kiderült, hogy a riporter bankszámlakivonatokat hamisított azért, hogy elhitesse a hercegnével, hogy a közvetlen környezetében néhányan pénzért cserébe elárulják a titkait. Az ügyben Lord Dyson, a Legfelsőbb Bíróság egykori bírája is vizsgálatot folytatott, melynek során arra a következtetésre jutott, hogy a BBC tényleg eltitkolta Bashir álnok viselkedését, aki a hercegné bizonytalanságát kihasználva vette őt rá az interjúra.

Andy Webb dokumentumfilmkészítő is azt állítja, hogy a BBC nem hozta nyilvánosságra az összes bizonyítékot a Panorama-interjúval kapcsolatban.  Az igazság feltárása érdekében 2021-ben bekérte a BBC vezetői és információs irodája közötti összes e-mailt, amelyeket 2000 szeptembere és novembere között küldtek el, azonban a BBC nem tett eleget ennek a kérésnek, sőt, egy jogi csapatot is felbérelt. 

Először azt állították, hogy nincsenek a birtokukban további, az ügyben relevánsnak tekinthető levelezések, ám végül mégis ráakadtak 3200 e-mailre, amelyek nyilvánosságra hozatalát megtagadták. Arra hivatkoztak, irreleváns és jogilag védett információkat tartalmaznak. Andy Webb időközben azt is megtudta, hogy a BBC júliusig több mint 75 700 fontnyi jogi díjat fizetett ki, hogy megtámadják a kérését. Nemrég meghallgatást is tartottak az ügyben, így a csatorna költségei már 100 ezer fontra rúghatnak.

A dokumentumfilmes egyébként azt sérelmezi, hogy a BBC közpénzt kótyavetyélt el. "Ez a közpénz egészen elképesztő elpazarlása, és természetesen tovább növeli a gyanúmat abban a tekintetben, hogy a BBC még mindig titkolózik. Ha nincs rejtegetnivalójuk, miért nem adják ki ezeket a dokumentumokat? - tette fel a kérdést Webb.

A BBC két hete beleegyezett abba, hogy eljuttatnak Webbnek 477 e-mailt a 3200-ból, illetve bocsánatot kértek a törvényszéktől a Panorama-interjúhoz köthető leleplezések során elkövetett hibákért. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés