Hirdetés

Váratlan fordulat Balog Zoltán ügyében: Szijjártó Péternél pattog a labda?

Nap Híre portré Nap Híre

Balog a kegyelmi botrány után még mindig rendelkezik diplomata útlevéllel, és most kiderült, hogy ezt ki veheti el tőle.

Ahogy arról már mi is többször beszámoltunk, a kegyelmi ügyként ismertté vált pedofilbotrány következtében lemondott a tisztségéről Novák Katalin és Varga Judit is. Balog Zoltán egy darabig ellenállt, egy bizalami szavazáson még a maradása mellett is döntött a többség, de végül február 16-án lemondott a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről – a püspökségről azonban nem. Bocsánatot azóta sem kért az áldozatoktól, csak az egyháztól és a hívektől.

Legutóbb Csárdi Antal LMP-s képviselő azt próbálta megtudni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, hogy meddig képviselheti még hazánkat Balog Zoltán rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként a kegyelmi botrány után. A külügyminisztérium szerint azonban a címet csak az államfő veheti el Balogtól.

Most azonban kiderült, hogy a köztársasági elnök csak miniszteri előterjesztésre és ellenjegyzéssel nevez ki, ment fel nagykövetetet. 

A Magyar Közlönyben ezek ugyan a köztársasági elnök határozataiként jelennek meg, ám a szöveg is mindig egyértelművé teszi, hogy a mindenkori államfő „…a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére” dönt, amikor – általában érdemei elismerése mellett – egy-egy nagykövetet felment a Magyarország képviseletére kapott megbízatása alól - írja a 24.hu.

A köztársasági elnök jogállását, feladat- és hatásköreit az Alaptörvény határozza meg. Az Alaptörvény egyértelműen elkülöníti az államfő ellenjegyzést nem igénylő döntéseit, ám Balog Zoltán felmentése nem tartozik ezek közé. A Sándor-palota honlapján is olvasható.

A külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére a köztársasági elnök bízza meg és menti fel a nagyköveteket és a követeket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés