Hirdetés

Balog Zoltánt már a külügy is szégyelli?

Nap Híre portré Nap Híre

A köztársasági elnökre mutogat a külügyminisztérium, amelyet arról kérdeztek, hogy hogy lehet még mindig nagykövet Novák Katalin bukott tanácsadója.

Ahogy arról már mi is többször beszámoltunk, a kegyelmi ügyként ismertté vált pedofilbotrány következtében lemondott a tisztségéről Novák Katalin és Varga Judit is. Balog Zoltán egy darabig ellenállt, egy bizalami szavazáson még a maradása mellett is döntött a többség, de végül február 16-án lemondott a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről – a püspökségről azonban nem. Bocsánatot azóta sem kért az áldozatoktól, csak az egyháztól és a hívektől.

Csárdi Antal LMP-s képviselő azt próbálta megtudni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, hogy meddig képviselheti még hazánkat Balog Zoltán rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként a kegyelmi botrány után. A külügyminisztérium szerint azonban a címet csak az államfő veheti el Balogtól.

Ahogy arról beszámoltunk, Csárdi Antal LMP-s képviselő nemrég arra várta a választ Szijjártó Péterék minisztériumától, hogy a K. Endre pedofilsegítőt felmentő kegyelmi ügyben lobbizó Balog Zoltán megtarthatja-e a diplomata-útlevelét.

Akkor a minisztérium azt írta, hogy a 2019-es nagyköveti kinevezéséhez járó diplomata-útlevél most is érvényes. Ezen felbuzdulva Csárdi továbbment, és most arra kíváncsi, hogy Balog meddig lesz még nagykövet. Az alábbi három kérdéssel fordult a külügyminiszterhez:

„Elfogadhatónak ítéli-e meg, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endre mellett kiálló Balog Zoltán mind a mai napig képviselheti hazánkat rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként? Amennyiben igen, indokolja meg, miért érdeke Magyarországnak, hogy egy pedofil bűnelkövetőt tevőlegesen támogató személy képviselje Magyarországot? Amennyiben nem, kérem szíves tájékoztatását, mikor kívánja megszüntetni rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti kinevezését Balog Zoltánnak.”

A 444 szerint Magyar Levente államtitkár a következőt válaszolta:

"A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre".

Az Index megjegyzi, hogy Balog a kegyelmi botrány után eddig az alábbi posztokról mondott már le:

- a református egyház zsinati elnökségéről

- a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítványban (KKETTK) betöltött kuratóriumi tagságáról

- a Kis Virtuózok Alapítvány tiszteletbeli elnöki posztjáról

- és távozott a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítvány kuratóriumából.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés