Hirdetés

Balog Zoltán először adott interjút a kegyelmi ügyről: szerinte K. Endre továbbra is ártatlan

Nap Híre portré Nap Híre

Először adott interjút a kegyelmi ügyről Balog Zoltán református püspök, aki az információk szerint fontos szerepet játszott a Novák Katalin volt köztársasági elnök februári bukásához vezető kegyelmi ügyben. A püspök arra a kérdésre, hogy miért nem adott interjút azután, hogy K. Endre botránya kirobbant, azt mondta: "amikor az emberrel egy ilyen megrázkódtatás történik, így megrendül, akkor az első reakció nem a beszéd, hanem a csönd.”

Balog Zoltáns június 11-én kedden fogadta a 777blog keresztény egyházi blog stábját az irodájában, ahol egy órán át kérdezték őt a kegyelmi ügyről. A blog közösségi oldalaira feltöltött felvételek alapján az interjút Martí Zoltán, az MTVA Online Igazgatóság vezetője készítette. Balog azt mondta, sokszor nehéz volt arra várni, hogy végre a saját hangját meg tudjon szólalni. Elmondása szerint K. Endrét egészen addig nem ismerte, amíg K. Endre felesége meg nem kereste őt – ezután pedig meg akart próbálni segíteni. A találkozás nem K. Endre otthonában volt, hanem Balog irodájában, ahová a püspök meghívta: K. Endre pedig annak ellenére elment, hogy ekkor háziőrizetben volt - szemlézte az interjút a Telex

Balog azt is bevallotta az interjúban, hogy ő kereste meg Novák Katalint: "azt kértem tőle, hogy szerintem ebben az ügyben érdemes lenne ilyen döntést hozni”. Hozzátette: "nagyon aránytalannak éreztem és tartottam ezt a büntetést, és egyébként ebben nagyon sokan egyetértettek”. A püspök arról beszélt, hogy nem tudta megítélni, hogy mindent jól csinált-e K. Endre pedagógusként, de K. Endre alapvetően szerinte továbbra is ártatlan. Balog azt is hozzátette, hogy amikor K. Endre le akart fizetni egy tanút, akkor is az történt, hogy K. Endre „láthatóan az igazáért küzdött”.

"Az elnöki kegyelem nem arról szól, hogy felülbírálunk egy bírósági ítéletet" - hangsúlyozta Balog, aki szerint K. Endre ártatlanságában az erősítette meg őt többek között, hogy K. Endre leleplezett egy bűncselekményt. Balog szerint a kegyelmi ügy „egy történet volt számos történet közül, amiben segítséget próbált nyújtani”, de ha megkeresi valaki, akkor ő „megpróbál segíteni”. Így úgy látja, „nem túlzó azt állítani”, hogy ő járta ki a kegyelmet K. Endrének.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vállalta valójában a felelősséget a botrány után, Balog azt válaszolta: "hát azt én is megkérdezem magamtól. Szerinte azonban „bűnt nem követett el, kegyelmet kért”, amiből „senkinek nem származott hátránya addig”, amíg nem derült ki.

Balog arról is beszélt, hogy bár Novák Katalin tanácsadótestülete nem állt fel, amikor a kegyelmi ügy volt, ő már tanácsadója volt Novák Katalinnak, akinek „régóta követte az útját”. Balog Zoltán elmondta azt is, hogy nem tartja a kapcsolatot K. Endre családjával, mert „nem az ő dolga”.

„Ez az ember nagyon rossz módszerrel továbbra is küzd az igazáért” – ismételte el Balog az interjúztató kérdésére, hogy mit gondol arról, hogy K. Endre megkereste a kegyelmi botrány után az egyik áldozatot. Arra azonban nem mondott semmit, hogy szerinte K. Endre felmentése nem függ-e össze egyben az igazgató felmentésével is. „Egy vádlottról beszélünk ebben az ügyben, egy vádlottal voltam kapcsolatban, mással nem volt” – tette hozzá Balog. Szerinte azonban az elszenvedő bicskei gyerekeket ez a kegyelem „nem érintette, hiszen túlvoltunk a történeten”.

Mint ismert, a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin és Varga Judit is, azonban a lemondásukkal nem ért véget a botrány: K. Endre továbbra sem képes leállni, és hamis vallomásra akarta rávenni a bicskei gyermekotthon egyik molesztált áldozatát, Balog Zoltánról- aki egyébként korábban már távozott a magyar reformátusok éléről - is egyre több tény lát napvilágot az esettel kapcsolatban. Írtunk arról is, hogy kiderült: személyesen találkozott K. Endrével még azelőtt, hogy azt javasolta volna Novák Katalinnak, adjon kegyelmet a férfinak. Az is kibukott, hogy a botránypüspök mást is ki akart menteni a törvényes felelősségrevonás elől. Balog egy letartóztatott lelkészt akart megmenteni a börtöntől. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés