Hirdetés

Veszélyhelyzet Magyarországon: ma dönt az Országgyűlés

Nap Híre portré Nap Híre

Az önkormányzatokat és egyéb belügyi ágazatokat érintő törvényjavaslatokat tárgyal kedden az Országgyűlés, amelynek napirendjén szerepel az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzet 2025. május 18-ig történő meghosszabbítását kezdeményező előterjesztés is.

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés a megszokottnál korábban, 8 órakor kezdődik a napirend előtti felszólalásokkal.

Elsőként a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását vitathatják meg, a javaslat alapján változik a polgármesterek fizetésének megállapítása, jövőben azt a nemzetgazdasági átlagkeresethez kötik.

A belügyi ágazatokat érintő törvények módosítása a 2025/2026-os tanévtől kezdve, felmenő rendszerben bevezetné a digitális bizonyítványt, az állami vizsga teljesítéséről kiállított dokumentum kivételével. Ugyanakkor kérelemre papíralapú díszpéldányt is köteles lesz kiállítani az iskola a bizonyítványból.

A kormány az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi november 19-től további 180 nappal, 2025. május 18-ig. Az ezzel kapcsolatos, a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítását is elkezdi tárgyalni a parlament.

Együttes általános vita lesz négy igazságügyi tárgyú törvényről. Ezek között szerepel a szakértői pályát vonzóbbá tenni akaró, az egyes törvényeknek az igazságügyi szakértőkkel és a szakértői bizonyítással összefüggő módosítása.

Tárgyalják még a jogi versenyképesség érdekében egyes törvények deregulációs célú módosítását, az egyes iparbiztonsági, tűzvédelmi és hulladékgazdálkodási hatósági eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatot, valamint az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosítását.

Sürgősséggel tárgyalja a Ház a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosítását. Az előterjesztő kormány szerint a törvényjavaslat mielőbbi elfogadása kormányzati érdek, tekintettel "a magyar hallgatók, oktatók Európai Bizottság általi diszkriminációjára is".

Több nemzetközi szerződést is megvitatnak a képviselők, ezek egyebek mellett a kettős adóztatás elkerülését, a beruházások ösztönzését célozzák.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés