Hirdetés

Hatalmas botrány lehet III. Károly ausztráliai utazásából

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az ausztráliai monarchisták azzal vádolták meg az ausztrál tagállamok miniszterelnökeit, hogy "megsértették" III. Károly királyt, mivel nem lesznek jelen az őt az országban köszöntő fogadáson.

A király e hét végén kezdődő látogatása során Canberrában fogadást rendeznek, de a hat állam - Új-Dél-Wales, Victoria, Queensland, Nyugat-Ausztrália, Dél-Ausztrália és Tasmánia - miniszterelnöke közölte, hogy nem tud részt venni rajta.

"Ezt sértőnek találom” - mondta Bev McArthur, az Ausztrál Monarchista Liga tagja. "Csak le kellene venniük a republikánus kalapjukat, megtenni a rövid utat Canberrába, köszönteni [őket], és megköszönni, hogy eljöttek Ausztráliába".

A Buckingham-palota nem kommentálja a vitát - de az ausztrál államok mindegyike képviselteti magát az eseményen, beleértve kormányzóikat is - írja a BBC.

A királyt az ország miniszterelnöke, Anthony Albanese is hivatalosan fogadja majd.

Ez a látogatás újra felvetette a kérdést, hogy Ausztráliának köztársasággá kellene-e válnia.

Bev McArthur, egy monarchista aktivista és liberális képviselő az ABC News rádiónak nyilatkozva "sértésnek” nevezte, hogy az államok miniszterelnökei nem mennek el a jövő hétfői fogadásra.

"Az, hogy az állami miniszterelnökök nem vesznek részt a canberrai fogadáson, teljesen tarthatatlan” - mondta a BBC-nek, és "gesztusvezérelt politikával" vádolta őket.

"A király és a királyné üdvözlése Ausztráliában a legkevesebb, amit államuk választott képviselőiként megtehetnek” - mondta. A közösségi médiában azt írta, hogy a királyt "sznobizálták”.

McArthurt nem győzték meg a regionális kormányfők kifogásai - amelyek szerint aznap más elfoglaltságaik és találkozóik lesznek -, és a BBC-nek azt mondta, hogy ez "kicsinyes és barátságtalan".

Jacinta Allan, Victoria állam miniszterelnöke nem tud elmenni, mivel más kormányzati ügyei kötik le, de egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "nagyon örül, hogy Károly király Ausztráliába látogat”.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy Ausztrália köztársasággá váljon, azt válaszolta, hogy "támogatnám, de ez most nem tartozik a legfontosabb prioritásaim közé”.

A miniszterelnök helyettese sem megy el, így az államot Victoria kormányzója, Margaret Gardner fogja képviselni.

McArthur, aki az Ausztrál Monarchista Liga nevében beszélt, azt mondta, hogy az alkotmányos monarchia "nagyon stabil kormányzati rendszert” kínál.

Elmondta, hogy a legutóbbi ausztrál közvélemény-kutatások szerint még mindig többen szeretnének alkotmányos monarchiát, mint köztársaságot.

Az Ausztrál Köztársasági Mozgalom azonban a király ausztrál államfői szerepének megszüntetését követeli - és a királyi látogatást a monarchia "búcsúturnéjának” nevezte.

"Itt az ideje, hogy Ausztrália egy helyit válasszon államfőnek. Valakit, aki teljes munkaidőben képes Ausztráliáért dolgozni”

- mondta Isaac Jeffrey szóvivő.

Az Ausztrál Köztársasági Mozgalommal folytatott levélváltásban a király megerősítette, hogy az, hogy Ausztrália köztársasággá válik-e, "az ausztrál közvélemény döntése”.

Az ausztráliai látogatás lesz a király legnagyobb utazása az év eleji rákdiagnózisa óta. A kezelését várhatóan szünetelteti az utazás alatt.

Az ausztráliai látogatás után a király és a királynő Szamoára utazik a Nemzetközösség kormányfőinek találkozójára.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés