Hirdetés

Drákói szigor jön Prágában: oda a turisták kedvenc időtöltésének

Virág Sára portré Virág Sára

Prága komoly döntést hozott: a cseh főváros betiltja az utazási irodák által szervezett kocsmatúrákat, hogy így szabjon gátat a garázdálkodó túristáknak, és felcserélje őket "kulturáltabb" látogatókra. A tilalom betartatása a rendőrség dolga lesz. 

A cseh főváros hatóságai szerint a – gyakran legény- és leánybúcsúk céljából szervezett – kocsmatúrákat betiltják este tíz és hajnali hat óra között. Jiri Pospisil alpolgármester úgy fogalmazott: azt szeretné, ha a város olyan hellyé válna, ahol "az ízlésesség és a közterületek tiszteletben tartása prioritást élvez". Prága nincs egyedül azzal a vágyával, hogy kiirtsa a városból a – nagyon gyakran az Egyesült Királyságból – érkező turistákat. A tavalyi évben Amszterdam indított kampányt annak érdekében, hogy visszaszorítsa az erősen alkoholizáló és drogozó brit fiatalemberek jelenlétét – írja a BBC

A prágai városi tanács közölte, hogy elfogadtak egy olyan módosítást, amely korlátozza „a turisták kocsmáról kocsmára történő szervezett vándorlását, amely különösen a belváros lakóinak zavarja nagyon az éjszakai nyugalmát”. A változtatásra zajvédelmi, biztonsági és köztisztasági okokból került sor. A városi tanács szerint az ittas turisták rendkívül rossz hírét keltik a városnak. 

Az intézkedést Prága központjának tisztviselői is üdvözölték; itt található a legtöbb bár és kocsma, az UNESCO világörökség részét képező területek mellett. Prága polgármestere, Terezie Radomerska határozottan üdvözölte a döntést, amely jelentősen lecsökkenti majd az utcákon tapasztalható szennyezést és zajt. Az intézkedést a rendőrségnek kell majd betartatnia. A városi tanács szerint a rendetlenkedő turisták nagyon kimerítették a város tisztaságáért és rendjéért felelős szervezeteket, ezért is szükséges meglépni ezt a lépést. 

Stepan Kuchta prágai lakos arról beszélt, hogy az egészségét teljesen tönkretette a folyamatos zaj. Azonban a kocsmatúrák szervezéséért felelős Prague Pub Crawl szerint a város döntése „csupán egy populista lépés, amelynek egyetlen célja van, hogy elfedje az alkalmatlanságukat, valamint hogy eltereljék a figyelmet az olyan problémákról, mint például az éjszakai nyugalom betartatására szolgáló városi rendőrök hiánya”. A cseh statisztikai hivatal szerint tavaly 7,4 millió turista járt a városban. A cseh főváros rengeteg turistát csábít a gyönyörű épületeivel és a sokszor a víznél is olcsóbb söreivel. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés