Hirdetés

Emberek millióit verik át az interneten: így ismerheti fel a manipulált képeket

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mint azt a naphire.hu is megírta, óriási botrány pattant ki Katalin hercegné anyák napi fotója körül, miután több nemzetközi fotóügynökség is visszavonta kiadásából a képet manipuláció lehetősége miatt. Egy nappal később Katalin hercegné kiadott egy közleményt, amelyben elismerte, hogy "időnként kísérletezik" a fotók szerkesztésével, és elnézést kért mindenkitől, amiért a közzétett családi fotóval "bármiféle zűrzavart" okozott. De nemcsak a királyi család képei lehetnek gyanúsak, ugyanis az interneten rengeteg olyan fotó megtalálható, amelyet valahogy manipuláltak. Hoztunk néhány tippet azonban, amelyek segítségével felismerheti, ha egy képet megváltoztattak vagy hamisítottak. 

Egy olyan világban, ahol a képek néhány kattintással digitálisan módosíthatók, vagy akár teljesen a semmiből generálhatók mesterséges intelligencia (AI) segítségével, egyre nehezebb megbízni abban, amit a szemünk lát. Ráadásul a képek manipulálására használt technikák már olyan kifinoultak, hogy mostanra a hiperrealisztikus hamisítványok korszakába léptünk - írja a BBC. 

Miért gond ez?

Hivatkozás másolása

A manipulált fotók félretájékoztatáshoz vezethetnek, és akár a közvéleményt is befolyásolhatják olyan fontos események közeledtével, mint például a választások. 

Így ismerheti fel a manipulált képeket

Hivatkozás másolása

Mindig figyelje a rendellenes megvilágítást, ugyanis az gyakran jelzi, hogy a fényképet megváltoztatták. Ellenőrizze például a fénypontokat az emberek szemében, ugyanis a fényforrás gyakran tükröződik ott. Ha a tükröződés mérete és a színe nem egyezik a helyszínnel, vagy ha a szemek között eltérnek, akkor az gyanúra adhat okot. Az is nyomként szolgálhat, ahogyan az alanyok és a tárgyak a képen tükröződő felületeken megjelennek. Például előfordulhat, hogy a képen lévő tárgyak árnyékai nem egyeznek, bár ez akkor is előfordulhat, ha több fényforással készítenek egy fotót. Érdemes azt is megvizsgálni, hogyan játszik a fény az alany arcán: ha például a Nap a személy mögött van, akkor a füle pirosnak tűnhet. A mesterséges intelligencia is képes inkongruens megvilágítást és árnyékokat produkálni, de ahogy az algoritmusok fejlődnek, a mesterséges intelligencia által generált arcokat gyakran valóságosabbnak érzékelik, mint az emberi arcokat.

Egy másik árulkodó jel lehet, ha olyan dolgokat vizsgálunk meg a fotón, amelyeket nehéz lemásolni. A mesterséges intelligencia például most még rosszul ábrázolja a kezeket és a füleket, elferdítve azok formáját, arányait, sőt, egyes esetekben akár az ujjak számát is. Emellett érdemes megfigyelni a végtagok és a ruházat természetellenes elhelyezkedését is, ez ugyanis egyértelmű jele lehet annak, hogy a kép egy részét valamilyen módon manipulálták. 

De ne feledje azt sem, hogy a háromdimenziós világ kétdimenziós képpé alakítása miatt a dolgok néha kissé furcsának tűnhetnek. Az egyik teszt, amit alkalmazhatunk, hogy megnézzük a kép más elemeit ugyanabban a fókuszmezőben és pozícióban. 

Ezeken kívül a metaadatok is árulkodóak lehetnek, ugyanis a digitális képek kódjában olyan információmorzsák rejtőznek, amelyek segíthetnek a hamisítványok felismerésében. Minden alkalommal, amikor egy digitális fényképezőgép felvesz egy képet, metaadatokat ír a képfájlba. Az időbélyegek például kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump elnök valóban a Fehér Házban dolgozott-e egy nappal azután, hogy 2020 októberében bejelentette, hogy elkapta a koronavírust. 

Figyelje a képzajokat is, ugyanis minden digitális fényképezőgép érzékelője apró gyártási hibákkal rendelkezik, amelyek egyedi hibákhoz vezetnek és ezzel egyfajta "ujjlenyomatot" hagynak a képeken. Ez utána egy adott fényképezőgéphez társítható és segíthet azonosítani a fénykép manipulált területeit. A mesterséges intelligencia által generált képeken a szemcsék is furcsán nézhetnek ki. 

Végül segítségünkre lehetnek az ellenőrző eszközök is. Az olyan nagy vállalatok, mint a Google, már elindítottak olyan képellenőrző eszközöket, amelyek segítségével felismerhetjük a mesterséges intelligencia által generált fotókat. A Facebook és az Instagram megkezdte az AI által generált képek címkézését, amelyek a Meta saját rendszereiből származnak, és ugyanezt tervezi más vállalatok AI-eszközei által generált képek esetében is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés