Hirdetés

Rengeteg magyarnak lesz borzalmas hétvégéje

Nap Híre portré Nap Híre

Sajnos egyre durvul a pollenszezon, az allergiások számára rossz hírünk van.

A pollenterhelés várhatóan fokozatosan erősödik - közölte az NNGYK napi pollenjelentésében pénteken. Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is. A csalánfélék virágporának mennyisége fokozatosan emelkedik, országosan közepes, esetenként magas szintet érhet el - írták a Pénzcentrum szerint.

A lórom és az útifű pollenje jellemzően alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen. Alacsony koncentrációban már a legtöbb helyen regisztrálták a libatopfélék, a gyékény, a kenderfélék, valamint a sásfélék és az ernyősvirágzatúak pollenje is.

A fák közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja az alacsony-közepes tartományban alakulhat, a bálványfáé, a bodzáé és a hársé országosan alacsony, helyenként elérheti a közepes szintet. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, az olajfa, a dió, a tölgy, az eperfafélék, a vadgesztenye és a kőris virágpora, fokozatosan csökkenő mennyiségben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben.

Az allergiások és az asztmások számára javasolják, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Az NNGYK korábban felhívta a figyelmet arra is, hogy továbbra is találkozhatunk a levegőben a „nyárfaszösszel”, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll. Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, azoknál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják ezeket és nem a "nyárfaszösz" - írták.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés