Hirdetés

Berobbant az allergiaszezon: csak így élhetjük túl ezt az időszakot

Garai Kitti portré Garai Kitti

Bár sokan örülnek, hogy végre itt a jó idő, az allergiások nagyon megszenvedik ezt az időszakot. A tünetek a tüsszögéstől és az orrdugulástól kezdve egészen a viszkető, égő, könnyező szemekig, fáradságig, köhögésig terjednek. És nem, nem csak képzelődnek az allergiások: a szezon tényleg egyre rosszabb.

Dr. Purvi Parikh, az Allergia és Asztma Hálózat allergológusa és immunológusa a New York Postnak elmondta, egyre korábban melegszik a levegő, ami nemcsak a szezon hosszabbodásával jár, hanem azzal is, hogy a növények több pollent termelnek. "Így minden évben hosszabb és erősebb a szezon. És ez egy olyan tendencia, amit már egy ideje megfigyelünk" - mondta a szakember, és sajnos igaza van. Tény ugyanis, hogy a 2001 és 2010 közötti időszakhoz képest a levegőben szálló pollenek napi mennyisége 46 százalékkal nőtt.

A szakértők mind úgy vélik, hogy a szezonális allergiák egyre súlyosabbak, és az allergiaszezon minden eddiginél tovább tart.

Hivatkozás másolása

A bajt tetézi, hogy még mindig nem vagyunk túl teljesen a megfázás- és influenzaszezonon, és a légúti betegségek - mint például az RSV vagy a koronavírus - is itt vannak velünk. "Ha allergiás vagy és tudod, hogy az évnek ez az időszaka így telik, akkor összefüggésbe hozhatod a tüneteidet [az allergiával]. Azonban ha lázad van, testfájdalmakat és erős fejfájást tapasztalsz, akkor az betegségre utalhat" - magyarázta Dr. Emily Weis, a Rochesteri Egyetem Allergia, Immunológia és Reumatológia Tanszékének klinikai igazgatója. 

Az allergia szezont azok sem ússzák meg, akik "betondzsungelben" élnek

Hivatkozás másolása

"Sok ember abban a tévhitben él, hogy a külvárosokban rosszabb a helyzete az allergiásoknak, mivel ott több növényt lehet látni" - mondja Parikh, hozzátéve, hogy a fák pollenjei akár mérföldekre képesek eljutni. Kitért arra is: mivel a városokban a levegő minősége általában rosszabb, előfordulhat, hogy az allergia minden eddiginél durvábban jelentkezik, még azoknál is, akik egyébként betondzsungelben élnek. 

Lehet enyhíteni a helyzeten

Hivatkozás másolása

Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek segítségével enyhíthetjük a tüneteinket.  Íme hat, orvosok által jóváhagyott tipp a tavaszi allergiaszezon túléléséhez. 

1. Szedd az allergiagyógyszereid korán és következetesen. Ha tudod, hogy hajlamos vagy az allergiára, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha korán elkezded a gyógyszeres kezelést. "Ha korán és megelőző jelleggel csinálod, az sokkal jobb, mintha már egyszer a tünetek kiújultak és elszabadultak volna" - magyarázta Parikh. 

Az allergiagyógyszerek közé tartoznak a vény nélkül kapható márkák, és olyanok is, mint például a vényköteles inhalátor. "Az antihisztaminok és az orrspray-k között van néhány nagyon jó vény nélkül kapható termék" - jegyezte meg Weis. Azt is megjegyezték a szakemberek, érdemes a háziorvossal beszélni, hogy kiderüljön, milyen fajta kezelés működhet a te esetben a legjobban. 

Parikh hozzátette azt is, érdemes olyan újabb gyógyszereket venni, amelyek nem álmosítanak. Azt is javasolja, hogy kerüljünk el mindent, aminek a nevében szerepel a "D" betű, (ami a dekongesztánsra, vagyis nyálkahártya-lohasztóra utal). A szakember szerint ugyanis nem jó hosszú távon dekongesztánst tartalmazó készítményeket használni. "Akár hiszed, akár nem, valójában súlyosbítja az allergiát. Tehát rövid távon jobban érzed magad, de valójában ez oda vezet, hogy súlyosabb lesz az allergia" - tette hozzá. 

2. Tartsd csukva az ablakod: bár a friss tavaszi levegő csodákra képes az általános közérzetünk szempontjából, de az allergiának nem tesz jót. "Ne aludj nyitott ablakkal a pollenszezonban" - mondta Parikh.

3. Viselj maszkot: igen, a koronavírus-járvány után mindenkinek elege lett a maszkokból, azonban az allergiásokon sokat segíthet ebben az időszakban, ugyanis a maszk segíthet kiszűrni a legapróbb pollenszemcséket. Az immunológus azt javasolja, fontoljuk meg a maszk viselését, mielőtt takarításba kezdünk, hogy ne lélegezzünk be annyi port és a háziállatszőrt. Ezek az irritáló anyagok ugyanazokat a tüneteket okozhatják, mint a pollenek. Weis szerint az is sokat segít, ha kalapot és napszemüveget viselünk, amikor a szabadba merészkedünk az allergiaszezon kellős közepén, ugyanis így megvédhetjük magunkat a pollenekkel való közvetlen érintkezéstől. 

4. Tartogasd az edzéseket estére, vagy mozogj otthon: a pollenszint hajlamos reggel megemelkedni, ezért a szakértők azt javasolják, hogy kerülje a szabadtéri tevékenységeket reggel 5:00 és 10:00 óra között. A szakértők szerint a futást vagy a biciklizést is érdemes késő délutánra vagy akár egy esőzés utánra tenni, amikor a pollenek száma alacsonyabb. 

5. Hazaérkezés után azonnal öltözz át: a pollenek mindenhová bejuthatnak - a hajadba, a ruhádra és a cipődre. Parikh szerint, ha napközben kint voltál, és a hazaérkezés után azonnal átöltözöl, akkor a lehető legkevesebb pollen kerül be a házadba."Ha nagyon erős az allergiája, akár le is zuhanyozhat" - tette hozzá Weis. A Mayo Clinic emellett azt tanácsolja, kerüljük ilyenkor a szennyesek kinti szárogatását, és győződjön meg mindig arról, hogy a ruháit kimosta két viselés között, így csökkenthetjük a pollenek felhalmozódását. 

6. Fordulj szakemberhez, ha nagyon szenvedsz a tünetektől: ha egyszerűen sehogy sem tudod enyhíteni a tüneteid és az allergiád egyre rosszabb lesz, akkor érdemes felkeresni egy allergológust. A szakember immunterápiát javasolhat, amivel alapvetően idővel érzéketleníteni lehet a szervezetet, hogy ne reagáljon a pollenekre. Bár a súlyos allergiásoknak mindig szükségük lehet valamilyen gyógyszeres kezelésre, az immunterápia drasztikusan csökkentheti a tünetek súlyosságát. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés