Hirdetés

Rémisztő: ez történhet az agyunkkal a covid után

Nap Híre portré Nap Híre

A Covid-fertőzés egyik mellékhatása, hogy köd ereszkedik az ember agyára. Egy új tanulmány szerint ezt az agyi erek szivárgása is okozhatja. 

A dublini Trinity College kutatói 32 olyan beteget vontak be a kutatásba, aki a világjárvány első hullámában kapta el a Covidot. Azt vizsgálták, hogy az agyi erek integritása nem sérült-e meg a koronavírus-fertőzés következtében. Az eredményeket a Nature Neuroscience című folyóiratban tették közzé csütörtökön – írja az ATV

A vizsgált betegek közül tíz teljesen felépült a koronavírusból, míg 22-en a betegséggel kapcsolatos hosszú távú hatásoktól szenvedtek. Ők 12 hétnél hosszabb ideig tartó tünetekről számoltak be, beleértve a krónikus fáradtságot, a légszomjat és az ízületi fájdalmat.

A 22 hosszú Covidban szenvedő beteg közül tizenegyen szenvedtek úgynevezett "agyi ködben", ami miatt feledékenységet és koncentrációs nehézségeket tapasztaltak. Minden résztvevőn MRI-vizsgálatot végeztek, amelynek során intravénásan festéket adtak be nekik az agyi erek vizsgálatára. A vér-agy gát szabályozza, hogy milyen anyagok lépjenek be és ki az agyba. A szivárgó gátról ismert, hogy az agyi köd egyes tüneteit okozza.

Az ezzel küzdő betegek mindegyike a vér-agy gát szivárgásának jeleit mutatta, míg az enélküli hosszú Covidban szenvedő betegeknél nem volt ilyen probléma. Hasonlóképpen, a teljesen felépült 10 beteg sem mutatta a vér-agy gát szivárgásának jeleit.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés