Hirdetés

Nagy a baj, már Európában is terjed a rettegett betegség

Nap Híre portré Nap Híre

Németország nyugati részén, Hessen tartományban kimutatták az afrikai sertéspestist egy vaddisznóban, ami az első megerősített eset a tartományban.

Miután a haldokló állatot kilőtték, egy vizsgálat B mintája pozitív lett - közölte Torsten Reinwald, a német vadászszövetség szóvivője szombaton a dpa német hírügynökséggel.

A hesseni környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztérium megerősítette a pozitív teszteredményt, és bejelentette, hogy a felfedezés helyének 15 kilométeres körzetében általános vadászati tilalom mellett korlátozás alá vont zónát alakítanak ki. Ez az övezet magában foglalja Frankfurtot és Wiesbadent, Hessen két legnagyobb városát - írja az MTI.

Az afrikai sertéspestis egy fertőző vírusfertőzés, amely a vad- és házisertéseket érinti, és általában egy héten belül halálhoz vezet. Nincs gyógymód vagy megelőző vakcina az állatok védelmére. A betegség közvetlenül sertésről sertésre vagy közvetve fertőzött tárgyak, például ruházat és cipő, valamint takarmány útján terjedhet.

A betegség emberre nem terjed át. Németországban az afrikai sertéspestist először 2020 szeptemberében mutatták ki egy elpusztult vaddisznóban Brandenburgban, a fővárost, Berlint körülvevő német tartományban.

Reinwald elmondta, hogy Németországban elsősorban Brandenburg és Szászország terjedt el, de elszigetelt eseteket jelentettek az északi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományból és az ország délnyugati részén fekvő Baden-Württembergből is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés