Hirdetés

A lengyel külügyminiszter totálisan kikészült, amiért a pápa béketárgyalást akar Ukrajnában

Nap Híre portré Nap Híre

A Naphire.hu is beszámolt arról, hogy a francia elnök szavai fordulatot jelentenek az ukrajnai háborúval kapcsolatos európai álláspontban. "Nincs konszenzus ezen ponton arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk" - mondta Emmanuel Macron február végén, egy, a kijevi vezetés támogatására összehívott konferenciát követően, amin mintegy húsz ország képviselői vettek részt. "Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön" - hangsúlyozta.

"A NATO-csapatok jelenléte Ukrajnában nem elképzelhetetlen. Üdvözlöm Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezését" - írta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter péntek este az X platformon.

"Macron javaslata azt jelenti, hogy "Putyinnak kell félnie, ahelyett, hogy mi félnénk Putyintól" - közölte Sikorski.

Sikorski vasárnap bírálta Ferenc pápa ukrán-orosz béketárgyalásokról szóló felvetését.

"Mi lenne, ha ellentételezés gyanánt Putyint bátorítanánk arra, hogy legyen bátorsága hadseregét kivonni Ukrajnából? Akkor nyomban béke állna be anélkül, hogy tárgyalásokra volna szükség" - írta Sikorski az X-en.

Ferenc pápa a múlt hónapban adott interjút az RSI svájci televíziónak, melynek átirata és részleges videofelvétele szombaton került a Reuters hírügynökséghez.

"Amikor az ember látja, hogy vereséget szenvedett, hogy a dolgok nem haladnak jól, bátorság kell a tárgyalásokhoz" - mondta a katolikus egyházfő hozzátéve, hogy utóbbi nélkül még súlyosabbá válhat a helyzet, így nincs miért szégyenkezni.

"Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal" - jelentette ki a pápa, aki szerint a tárgyalásokat a nagyhatalmak segítségével kell lefolytatni.

Ez volt az első alkalom, hogy az ukrajnai háború kapcsán a pápa a "fehér zászló", illetve a "vereséget szenved" kifejezéseket használta, bár a múltban is hangoztatta a tárgyalások szükségességét.

A pápa szavainak nyilvánosságra kerülését követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő aláhúzta: az egyházfő nem megadásról, hanem tárgyalásról beszélt, a "fehér zászlót" pedig szimbolikusan használta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés