Hirdetés

Kim Dzsong Un egy rejtélyes helyszínen találkozik Putyinnal

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mint arról beszámoltunk, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Vlagyimir Putyin meghívására Oroszországba utazik.

Amerikai értékelések szerint a két vezető fegyverüzletet köthet – írja a CNN.

Washington úgy véli, Putyin arra kényszerült az ukrajnai háború nyomán, hogy új fegyverszállítókat keressen.

A hivatalos bejelentésből nem derül ki, hol találkozna egymással Kim Dzsong Un és Putyin, és azt sem, hogy mi szerepel a találkozó napirendjén.

A Kreml hétfői nyilatkozatában azt közölte, hogy Kim „az elkövetkező napokban” hivatalos látogatást tesz Oroszországban, míg az észak-koreai állami média szerint „találkoznak és beszélgetnek”.

Valószínűnek tűnik azonban, hogy a két vezető a távol-keleti Vlagyivosztokban találkozik egymással, ahol 2019 áprilisában találkoztak először. 

Kim Dzsong Un és Putyin Vlagyivosztokban találkoztak először
Kim Dzsong Un és Putyin Vlagyivosztokban találkoztak először AP

Putyin hétfőn meg is érkezett Vlagyivosztokba - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, miközben Kim valószínűleg vonaton utazik Oroszországba - mondta egy dél-koreai kormánytisztviselő a CNN-nek.

A látogatás lesz Kim első külföldi útja a Covid-19 járvány óta. 

Észak-Korea az elmúlt három év nagy részében lezárta határait, és csak nemrég kezdte enyhíteni az utazási korlátozásokat. Kimnek ez lesz a tizedik külföldi útja a 2011-es hatalomátvétel óta.

Az eddigiek mind 2018-ban és 2019-ben történtek, amikor az észak-koreai vezető többek között három találkozón - egy Szingapúrban, egy Hanoiban és egy az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezetben (DMZ) volt - tárgyalásokat folytatott nukleáris fegyver- és rakétaprogramjáról Donald Trump akkori amerikai elnökkel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés