Hirdetés

Zelenszkij rendkívüli üzenetet küldött: Putyin rendszerének veszítenie kell a háborúban

Nap Híre portré Nap Híre

Teljes egészében fel kell használni az uniós bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz pénzeszközöket Ukrajna támogatására, az agresszornak ugyanis a legmagasabb árat kell fizetnie a háborúért - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, a brüsszeli EU-csúcson videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében.

Az Európai Tanács által közreadott beszédben az ukrán elnök kijelentette: a befagyasztott orosz vagyont védekezésre és helyreállításra kell felhasználni, és fegyvereket kell vásárolni belőlük "az orosz terror megállítására".

  

"Oroszországnak éreznie kell a háború valódi árát és az igazságos béke szükségességét" - fogalmazott.

Az ukrán elnök kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerének veszítenie kell az Ukrajna elleni háborúban. A háború ugyanis nemcsak Ukrajna ellen, hanem "mindannyiunk ellen, az önök országai ellen is, egész Európánk és az európai életforma ellen zajlik" - mondta. Ez létkérdés. Európában sehol sem szabad érvényesülnie az erőszaknak - emelte ki, írja az MTI. 

Közölte, Ukrajna nagyra értékeli a védelme számára biztosított támogatást, a meglévő légvédelmi rendszerek azonban nem elegendőek ahhoz, hogy Ukrajna egész területét megvédjék az orosz terrortól. El kell érni, hogy Putyin elveszítse az ukrán égbolt birtoklásáért vívott harcát, és ha ez megtörténik, akkor az elbitorolt ukrán földet is elveszíti - hangsúlyozta.

Szavai szerint a lőszerek biztosítása továbbra is létfontosságú Ukrajna számára. Kiemelte ugyanakkor: fontos bebizonyítani, hogy Európa többet tud nyújtani. Ha van elégséges támogatás, az megmutatja Putyinnak és szövetségeseinek, hogy lesz elég támogatás akkor is, ha elrendeli az agresszió kiterjesztését más európai országokra is - jelentette ki.

Zelenszkij továbbá fontosnak nevezte az EU-val folytatott kereskedelmi liberalizációs rendszer fenntartását az orosz agressziónak való ellenállóképesség megerősítése szempontjából. Azt mondta, az ukrán gabona fontos az EU déli országai, nevezetesen a spanyol és olasz mezőgazdasági szektor számára, az ukrán cukor pedig kell a román piacra. Európa haszonra fog szert tenni az Ukrajnával ápolt együttműködésből - tette hozzá.

Az ukrán elnök végezetül az országa uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének fontosságát hangsúlyozta. "Ez az egyik kulcseleme annak, hogy motiváljuk népünket az Oroszország elleni harcban. Ukrajna teljesíti a reformokra vonatkozó kötelezettségvállalásait, az ukránoknak pedig látniuk kell, hogy az EU egyre közelebb kerül - tette hozzá Zelenszkij.

A naphire.hu arról is beszámolt, hogy Zelenszkij korábban azt mondta, Orbán Viktor néha nagyon veszélyes játékot játszik. A Le Monde-nak adott interjújában az ukrán elnök elmondta, az európai vezetők 90 százaléka Ukrajna oldalán el, ugyanakkor Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor néha „nagyon veszélyes játékot játszik”.

"Ez elsősorban magára Magyarországra nézve veszélyes. Ez az ország tudja, mi az invázió, tudja, milyen következményei vannak egy fasiszta rezsimnek, és meglep, hogy Budapest üzenetei radikálisak Ukrajna felé. Trumpnál a játszadozás nem fog működni. Ő egy független vezető. Senki sem szereti, ha gyenge barátai vannak" - fogalmazott.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés