Hirdetés

Brutális támadásokat hajtottak végre ezen a héten az oroszok Ukrajna ellen

Nap Híre portré Nap Híre

Tizenhárom csoportos csapást mért az orosz hadsereg a hét folyamán nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel és drónokkal az ukrán katonai-ipari komplexum létesítményeire, amelyek tengeri drónokat, lőszert és rakétát gyártottak, valamint katonai repülőterekre, üzemanyagbázisokra és külföldi "zsoldosok" ideiglenes telepítési helyére - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium a január 20-26. közötti időszakra vonatkozó hadijelentésben.

A tárca szerint az orosz haderőnek az elmúlt héten Donyeck és Kupjanszk környékén sikerült kedvezőbb állásokat elfoglalnia, eközben pedig három frontszakaszon 72 ukrán rohamot visszaverni, közülük 43-at Kupjanszk térségében. A tájékoztatás értelmében az ukrán fél vesztesége ebben az időszakban a frontszakaszok mentén mintegy 5800 katona volt, akik közül a legtöbben, több mint 1960-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el, vagy sebesültek meg súlyosan. A héten 35 ukrán katona adta meg magát, közülük 16 a limani frontszakaszon.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett hat üzemanyagraktárt, négy légvédelmi rendszer - két amerikai Patriot, egy francia SAMP-T és egy német IRIS-T - rakétaindítóját, egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer rádiólokátorát, egy Szu-25-ös repülőgépet, egy amerikai M270-es MRLS, egy ugyancsak amerikai HIMARS és négy szovjet Grad sorozatvetőt. Továbbá 37 harckocsit, melyekből 19-et, beleértve egy Leopardot is, Donyeck környékén lőttek ki, 60 páncélozott harcjárművet - 25-öt Limannál, 22-őt pedig Donyecknél tettek üzemképtelenné -, hat Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, négy Tocska-U taktikai és 28 HIMARS és Vampire sorozatvető-rakétát, továbbá 361 drónt.

Az orosz statisztika szerint a háború eleje óta megsemmisített ukrán harckocsik és egyéb páncélozott harci járművek száma elérte a 14 800-at.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást - írja az MTI.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés