Hirdetés

Elszabadult a pokol Ukrajnában, az oroszok mérgező anyagot tartalmazó lövedékeket vetettek be

Nap Híre portré Nap Híre

A délkelet-ukrajnai (Tavria) szektorban az orosz erők egy nap alatt ötször használtak mérgező anyagokat tartalmazó lőszert, valószínűleg klórpikrines gránátokat - mondta el Olekszandr Stupun ezredes, a térségben harcoló ukrán erők közös sajtóközpontjának szóvivője egy keddi tévéműsorban.

"Az ellenség továbbra is megsérti a hadviselés szokásait, és mérgező, azaz vegyi anyagot tartalmazó lőszert használ. Tegnap öt ilyen esetet rögzítettek. Ezek valószínűleg K-51-es gránátok voltak, amelyek klóropikrint tartalmaztak" - fejtette ki a szóvivő. Hozzátette, hogy az ukrán hatóságok minden ilyen esetet külön kivizsgálnak és elemzéseket készítenek, amelyeket majd eljuttatnak a nemzetközi intézményekhez. Stupun megjegyezte ugyanakkor, hogy a klórpikrin ellen a közönséges gázálarcok is védelmet nyújtanak. Andrij Rudik százados, egy ukrán fegyverzetkutató központ néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy Oroszország növeli a vegyszeres lőszerek használatát, és új típusú gránátokat használ Ukrajna ellen - írja az MTI. 

Az ukrán vezérkar stratégiai kommunikációs osztálya a Telegramon arról számolt be, hogy az ukrán erők eltaláltak egy orosz légvédelmi radarállomást az Oroszország által még 2014-ben megszállt Krím félszigeten, Rozdolne falu közelében.

Az ukrán határőrség sajtószolgálata közölte, hogy a luhanszki határosztag bázisán egy újabb dandár jellegű különítmény jött létre, amely már az orosz agresszió visszaverésére irányuló feladatokat látja el. A közlemény szerint a csapat a Pomszta (bosszú) elnevezést kapta jelképesen. Ez volt ugyanis a két éve kezdődött orosz invázióban elsőként elesett határőr, Denisz Tkacs főtörzsőrmester hívóneve. Ez már a tizedik dandárja a határőrséghez tartozó rohamgárdának.

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, az oroszok brutális támadásokat hajtottak végre a múlt héten is. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint tizenhárom csoportos csapást mért az orosz hadsereg a hét folyamán nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel és drónokkal az ukrán katonai-ipari komplexum létesítményeire, amelyek tengeri drónokat, lőszert és rakétát gyártottak, valamint katonai repülőterekre, üzemanyagbázisokra és külföldi "zsoldosok" ideiglenes telepítési helyére. Arról is írtunk, hogy hétfőn és kedden sem csillapodtak a kedélyek, az oroszok a határhoz közeli Szumi megyét támadták, több civil is meghalt. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés