Hirdetés

Zacher Gábor döbbenetes állítása Varga Barnabás sérüléséről

Nap Híre portré Nap Híre

Ahogy megírtuk, a magyar labdarúgó-válogatott Csoboth Kevin 101. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte Skóciát vasárnap az Európa-bajnokság utolsó fordulós csoportmérkőzésén. Az öröm mellett azonban aggódnunk is kellett, ugyanis durván megsérült a magyar válogatott sztárja, Varga Barnabás. Vargának eltört az arccsontja, valószínűleg számára véget ért az Európa-bajnokság. Arról is beszámoltunk, hogy Szoboszlai Dominik élesen bírálta a kényelmeskedő orvosi stábot. A csapatkapitány ugyanis túl lassúnak találta a mentősöket, és szerinte Varga sérülésének súlyos következményei is lehettek volna. Zacher Gábor, aki mentősként futballmérkőzéseken is dolgozik, elárulta, hogy szerinte is hibázott az orvosi személyzet Varga Barnabás sérülésénél. 

Zacher Gábor szerint a Varga Barnabáséhoz hasonló esetekben az orvosnak akkor is be kell rohannia a játékoshoz a pályára, ha a bíró nem állítja meg a játékot, mert a focista életénél semmi sem lehet fontosabb. A toxikológus, aki mentősként futballmérkőzéseken is dolgozik, azt mondta Varga Barnabás horrorisztikus sérülése után: "Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van."

Van egy német egészségügyi ellátórendszer, amiről azt mondják, hogy a világon az egyik legjobb. Ráadásul az akut, a sürgősségi ellátásuk is fantasztikus. És akkor ilyen hibát követnek el? 

- tette fel a kérdést, utalva arra, hogy Varga Barnabáshoz nagyon lassan érkezett az orvosi segítség. 

Ugye vannak szabályok, hogy a kispadnál lévő pitdoktor, a hordágycsapat – mi így hívjuk őket – hogyan és mikor mozoghat. Összefut két játékos, megrúgják egymást, feltételezzünk mondjuk egy bokatörést. Ez nem egy életveszélyes állapot. Ilyenkor bemegy a csapatorvos, a gyúró, megnézik, és utána jeleznek nekünk: a két karjukat keresztbe teszik a fejük fölött, és akkor mi megyünk. Mert ilyenkor miről van szó? A játékost rá kell tenni a lapáthordágyra, ki kell hozni, elvinni az ambulanciára, és utána mehet tovább a mérkőzés

- részletezte az rtl.hu-nak a mentőorvos. Hozzátette: "abban az esetben viszont, ami Barnabással történt, vagy ha gondolunk Eriksen esetére a legutóbbi Eb-ről, amikor összeesik valaki, akkor függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, a pitdoktornak kutya kötelessége elindulnia. Mert itt a focista életéről van szó."

És lehet, hogy ilyenkor negyven métert is kell rohanni, hogy odaérjünk a játékoshoz. Ezzel párhuzamosan elindul a hordágycsapat, visznek magukkal szinte mindent, amit mi egy lakásra felvinnénk a rohamkocsiból. És ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék. Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tökmindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel

- fogalmazott. Zacher Gábor úgy gondolja, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet.

De miért került elő a defibrillátor?

Hivatkozás másolása

Zacher Gábor azt mondta, ilyenkor amit bevisznek, az nem egy egyszerű félautomata defibrillátor, ami az utcán, bevásárlóközpontban van. "Ez sokkal összetettebb eszköz, rengeteg paramétert tud rögzíteni, például a véroxigén tartalmát. Ha föltesszük a kis tappancsokat, rögzíteni tudja az EKG-t, vérnyomást tud mérni. Ilyenkor legalább húszkilós hátizsák, tizenöt kilós defibrillátor és a legalább tizenöt kilós orvosi táska van velünk. És a hordozható hordágy, a nyakrögzítő. A felszerelésünk mindent egybevetve nagyjából hetven-nyolcvan kiló. És így kell futva megtennünk a távolságot. Aki ezt nem bírja, ne csinálja" - jelentette ki. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés