Hirdetés

Zacher: rövid időn belül visszatér a kötelező maszkviselés

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Zacher Gábor toxikológus az Index-nek adott interjújában arról beszélt, hogy fontos lenne, ha minél előbb újra kötelezővé tenné a kormány a maszkviselést a zárt terekben. Bár jelenleg még szabadon élhetünk, de hétről hétre egyre több új koronavírus-fertőzöttet igazolnak Magyarországon. A múlt héten több mint 14 ezer új beteget azonosítottak, 54-en pedig elhunytak. A szakember úgy gondolja, hogy hamarosan újból visszavezetik a korlátozásokat.

Hozzátette azt is, hogy a nyári melegben nagyon kellemetlen a szájmaszk viselése, de mégis elengedhetetlennek tartja, mert a koronavírus-fertőzés még a nagy melegnél is rosszabb. A védőoltás felvételére is felhívta a figyelmet, főleg azoknak ajánlja a harmadik és a negyedik vakcinát, akik idősek és krónikus betegek, de az ismétlő oltás mindenki számára előny lehet a vírussal szemben.

Megosztotta azt is, hogy nemrég ő is átesett a fertőzésen, de mivel már négy oltása van, így enyhe tünetekkel átvészelte az egészet. Leginkább csak az orra folyt a betegség ideje alatt. Zacher Gábor úgy véli, a saját példája is azt bizonyítja, hogy az omikron BA5 variánsa rendkívül gyorsan terjed hazánkban, sőt könnyen ki is tudja cselezni a védőoltásokat és az immunrendszert. Jó hírnek tartja azonban, hogy az omikronnak ez a fajtája nem okoz súlyos megbetegedést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés