Hirdetés

Elfelejthetik a nyugdíjat a Z generációs fiatalok

Nap Híre portré Nap Híre

Egyre több szakértő kongatja a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy a Z-generációs fiataloknak már szinte esélyük sem lesz nyugdíjba menni. 

A Z-generáció tagjaira gyakran mondják, hogy nem nagyon szeretnek dolgozni, bezzeg a korábbi baby boomerek, ők nyugdíjba nem szeretnének vonulni. Ennek előnyei, de ugyanakkor hátrányai is vannak – hívja fel a figyelmet a Bien – hiszen hiába szeretnénk a Z-generációs fiatalok munkába állni, ha az idősebbek egyzerűen nem hagyják őket, mert nem hajlandók kivonulni a munkaerőpiacról. A Fortune egy hosszú cikkben írt arról, miért nem akar ez a generáció nyugdíjba menni és így mire számthatnak a fiatalok a későbbiekben. 

A 73 éves George Cavdeon a Fortune-nak adott interjújában elmondta, hogy amikor 50 körül járt, megpróbált nyugdíjba vonulni, de hamar rájött, hogy ez nem neki való. Unatkozott, a ház körüli teendők nem tették boldoggá és bár szabadidejében eljárt golfozni, végül ez sem nyújtott kellő mértékű változatosságot számára. Ezért úgy döntött, hogy egy kis cégnél kezdi meg második karrierjét, ahol marketinggel fog foglalkozni. Azóta eltelt 18 év és George még mindig ugyanott dolgozik.

„Mégis mennyit lehet feküdni a parton? Számomra ijesztő dolog a nyugdíj. Személyes lelki egészségem és jólétem érdekében szeretnék aktív maradni és dolgozni” – fogalmazott a férfi, aki egyáltalán nem egyedüliként dolgozik a nyugdíj után is. A Pew Research Center szerint a 65 éves és idősebb amerikaiak csaknem 20 százaléka jár ma is munkába, ami majdnem kétszerese a 35 évvel ezelőtti átlagnak. A baby boomer generáció tagjai közül sokkal többeknek van felsőoktatási végzettsége, így könnyebben tudnak nyugdíjas korukban is dolgozni. 

Ám ugyanakkor többen vannak olyanok is, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak azt, hogy ne dolgozzanak nyugdíjas korukban. Amerikában az 59 éves vagy annál idősebb felnőttek körülbelül 27 százalékának nincs nyugdíj-megtakarítása. Ennek következtében jött létre az úgynevezett szendvisgenerációk kora. A boomerek gyermekei, az X- és Y-generáció tagjai gyakran kénytelenek gyermekeikre hagyatkozni, másképp egyszerűen nem is álmodhatnának nyugdíjról. Ez azonban sokszor hatalmas terhet ró azokra a fiatalokra, akik éppen családot alapítanának. Mindezzel párhuzamosan a boomerek folyamatos munkahelyi jelenléte sem segíti az utánuk következő generációkat a karrier-növekedési lehetőségek terén. 

Általános megfigyelés a munkaerőpiacon, hogy a fiatalabb munkaválallók, az Y és a Z generáció azértnem tud feljebb lépni a ranglétrán, mert az idősebb munkatársaik egyszerűen nem hajlandók nyugdíjba menni, így nem tudják kinek átvenni a helyét. A fiatalok azonban ma már nem nagyon maradnak meg egy olyan helyen, ahol nem léphetnek előbbre vagy ahol sokkal kevesebbet keresnek az idősebb munkatársaiknál. A megoldás pedig csak az alkalmazkodás és a kompromisszum lehet, mindkét fél részéről. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés