Hirdetés

Hobbi vagy komoly pénzkereseti lehetőség? Avagy így tejel a tartalomgyártás

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A YouTube szerint több százezer alkotó keres egyre több pénzt a rövid formátumú videók közzétételével a platformon, mivel a YouTube fokozza a versenyt az olyan riválisokkal, mint a TikTok és az Instagram. Ez nem volt olcsó: a Google tulajdonában lévő platform havonta több tízezer dollárt fizet ki néhány legjobb rövidfilmes alkotónak.

A YouTube tavaly kezdett el részesedést kínálni a rövidfilmek készítőinek a reklámbevételekből, mivel a TikTokot másoló funkciója nehezen tudott kitűnni a rövid formátumú online videók éles versenyében. Mostanra a YouTube Partner Programban részt vevő több mint 3 millió alkotó több mint egynegyede keres pénzt a rövidfilmekkel, gyakran a hagyományos hosszú formátumú videók mellett - jelentette be a vállalat.

A YouTube szerint a friss adatokkal arra ösztönzi a meglévő alkotókat, hogy kipróbálják az új formátumot - és új felhasználókat vonzzanak. A Google tulajdonában lévő platform a mély zsebére és az alkotókkal való partnerség hosszú múltjára támaszkodik a Shorts további növekedése érdekében - írja a CNN

"Úgy tekintünk erre, hogy az alkotóknak olyan eszközöket adunk, amelyekkel ott érhetik el a nézőket, ahol azok a legjobban igénylik, és a nézők határozottan szeretik a rövid formátumú, pörgethető tartalmakat, az összes többi általunk kínált formátum mellett" - mondta Amjad Hanif, a YouTube termékért felelős alelnöke a CNN-nek.

A YouTube számára, amely sokáig az online videózás meghatározó szereplője volt, a Shorts növekedése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a TikTok népszerűségével, valamint az Instagram, a Snapchat, az X és mások növekvő versenyével szemben releváns maradjon és fenntartsa üzleti tevékenységét. Merthogy még mindig van helye a növekedésnek: a YouTube csütörtökön közölte, hogy a Shorts jelenleg 70 milliárdos átlagos napi megtekintést tudhat magáénak, míg a Meta tavaly azt közölte, hogy rövid formátumú videói, a Reels-ek elérték a 200 milliárdos átlagos napi lejátszást a Facebookon és az Instagramon.

A rövid formátumú videókban megvan a potenciál, hogy igazi fejőstehénné váljanak: a Meta júliusban azt mondta, hogy a Reels 10 milliárd dollár éves reklámbevételt hozhat. (A YouTube, amely tavaly több mint 31 milliárd dolláros teljes reklámbevételt ért el a platformon, nem volt hajlandó megosztani a rövidfilmek konkrét értékesítési számait.)

Ahhoz, hogy a platformok bezsebeljék ezeket a hirdetési pénzeket, szükségük van alkotókra, akik elkészítik a tartalmat, amelyen hirdetéseket adhatnak el. A YouTube szerint a 16 éves Partnerprogramja, amelyen keresztül az alkotóknak fizet, egyedülálló, mivel az alkotóknak az általa szerzett reklámbevételek egy részét kínálja, ahelyett, hogy egy meghatározott "alkotói alapból" fizetne nekik, amit a konkurens platformok használnak.

"Ha úgy döntesz, hogy vállalkozást építesz, befektetsz a stúdióba, vagy befektetsz egy kamerába, hogy leforgasd a következő videóidat, nem tudod ezt megtenni, ha nincs egy olyan programod, amelyre támaszkodhatsz" - mondta Hanif, hozzátéve, hogy a megbízhatóság és az átláthatóság az, ami a YouTube programját megkülönbözteti az alkotók számára. "Képes vagy megérteni, hogyan keresel" - tette hozzá. "Ez nem egy másfajta szabályrendszer, ami változik."

A TikTok ezzel szemben tavaly néhány alkotótól kapott kritikát, amiért megváltoztatta a szabályait azzal kapcsolatban, hogy hogyan fizet az alkotóknak a tartalmaikért.

A TikTok betiltásának lehetősége az Egyesült Államokban - miután a képviselőház elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely előírná a TikTok számára, hogy különváljon a kínai anyavállalattól, különben kitiltják az amerikai alkalmazásboltokból - szintén kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a konkurens platformok nagyobb teret nyerhetnek a rövid formátumú videók területén. A YouTube vezetői azonban azt mondják, hogy erre nem számítanak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés