Hirdetés

Mi történt? Eltüntették a WhatsAppot és a Threads-t az App Store-ból Kínában

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Apple pénteken eltávolította a WhatsAppot és a Threads-t App Store-jából Kínában, miután a kínai kormány nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva erre felszólította. Ez a lépés azonban újabb aggodalmakat vetett fel a pekingi kommunista rezsim cenzúrájával kapcsolatban.

A Qimai és az AppMagic alkalmazáskövető cégek szerint két másik népszerű külföldi üzenetküldő alkalmazást - a Telegramot és a Signalt - is eltávolították pénteken az alkalmazásboltból. A négy alkalmazás eltávolítása arra utal, hogy Kína központi kormánya egyre intoleránsabbá válik olyan külföldi, online üzenetküldő szolgáltatással szemben, amelyeket nem tudnak ellenőrizni. És egyben ez azt is jelzi, hogy az Apple-nek kevesebb mozgástere van Kínában, ami a legfontosabb piaca a technológiai óriásnak. 

"A kínai kibertér-felügyelet nemzetbiztonsági aggályai miatt elrendelte ezen alkalmazások eltávolítását a kínai áruházból" - áll az Apple e-mailben küldött közleményében. Hozzátették, kötelesek betartani a törvényeket azokban az országokban, amelyekben működnek, még akkor is, ha nem értenek egyet a döntéssel - írja a New York Post. 

Kína kormányzati szabályozó szerve, a Kínai Kibertér Adminisztráció kérte az Apple-t, hogy távolítsa el az alkalmazásokat, mivel azok politikai tartalmakat tartalmaznak és negatív érzelmeket táplálnak Hszi Csin-ping elnökkel szemben. A WhatsApp és a Threads egyaránt a Facebook anyavállalatához, a Metához tartozik. Egyébként a Facebook és az Instagram is tiltott Kínában. 

Kína lépése még azelőtt történt, hogy az Egyesült Államok Képviselőháza szombaton megszavazta a TikTok betiltását tartalmazó törvényjavaslatot. Mint azt a naphire.hu is megírta, a javaslat kimondja, hogy a kínai ByteDance a törvény életbe lépése után köteles eladni a TikTokot egy, a kormányzat által jóváhagyott amerikai cégnek. Ha ezt nem teszi meg, akkor a népszerű videómegosztó alkalmazást betiltják az USA-ban. 

A Signal, a Telegram és a WhatsApp mind olyan ingyenes üzenetküldő szolgáltatásokat kínál, amelyek végponttól végpontig titkosított technológiát használnak - ami azt jelenti, hogy a kommunikáció szigorúan privát és a csevegésben résztvevőkön kívül senki más számára nem hozzáférhető. A Kínában élő felhasználók továbbra is hozzáférhetnek ezekhez az alkalmazásokhoz egy virtuális magánhálózat segítségével, amely képes megkerülni az ország "Nagy Tűzfalát" - a kínai kormány által a belföldi internethasználatra előírt kemény cenzúrát és szabályozási keretet.

A Signalt a becslések szerint 40 millió ember használja világszerte. Kínában azonban tilos a használata. Az Apple Store-ból kivont négy alkalmazás közül egyiket sem használják széles körben Kínában, ahol a Tencent WeChat szolgáltatása messze a legnépszerűbb hasonló alkalmazás.

A kínai technológiai ipar egyes szakértői szerint a WhatsAppra és a Threadsre vonatkozó kormányzati utasítás összefüggésben állhat egy tavaly augusztusi új szabállyal, amely előírja, hogy minden, Kínában elérhető alkalmazásnak regisztráltatnia kell magát a kormánynál, különben az eltávolítás kockázatával kell számolnia. A cégek számára a regisztráció befejezésének határideje március vége volt, a szabályozás pedig április 1-jén lépett hatályba.

Kína más népszerű oldalakat és alkalmazásokat is blokkolt, köztük a Google-t, a Google tulajdonában lévő YouTube-ot, a Pinterestet, az X-et (korábbi nevén Twitter), a Tumblrt, a Bloggert és a Snapchatet. Bár a kínai felhasználóknak sikerült megkerülniük a korlátozásokat VPN-ek segítségével. 

A koronavírus-járvány idején a kínai tüntetők és demonstrálók a közösségi médiát használták arra, hogy gyűléseket szervezzenek a kormány drákói, Covid-zárlatos intézkedései ellen. Válaszul az Apple korlátozta a kínai iPhone-felhasználók fájlmegosztását a titkosított AirDrop funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy az emberek tartalmakat osszanak meg egymással, ha a készülékeik közel vannak egymáshoz.

Az Apple azon kevés amerikai technológiai cégek közé tartozik, amelyek jelentős üzleti lábnyomot hoztak létre a kínai kontinensen. A vállalatot azonban az Egyesült Államokban kritika érte, amiért meghajolt a pekingi cenzúra diktátumai előtt. 2021-ben például abból volt botrány, az Apple belegyezett abba, hogy a Apple korlátozta a kínai iPhone-felhasználók fájlmegosztását a titkosított AirDrop funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy az emberek tartalmakat osszanak meg egymással, ha a készülékeik közel vannak egymáshoz.

Az Apple nagymértékben függ Kínától, mivel számos beszállítója – akik az iPhone, az iPad és az AirPods alkatrészeit gyártják – az országban található. Az elmúlt években azonban az Apple lépéseket tett, hogy ellátási láncának egyes részeit más ázsiai országokba, például Vietnamba és Indiába helyezze át. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a hét elején azt mondta, hogy a vállalat fontolgatja egy gyártóközpont létrehozását Indonéziában.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés