Hirdetés

"Amit Balog Zoltán püspökként tett, az soha nem látott hitelességi válságot okozott" - Nem hallgat tovább a volt zsinati tanácsos

Nap Híre portré Nap Híre

Kemény szavakkal üzent Balog Zoltánnak Tarr Zoltán, aki szerint egyértelmű, hogy Balog a református erkölcsi megítélés alapján nem maradhat püspök.

Novák Katalin és Varga Judit lemondásával messze nem ért véget a kegyelmi botrány: nem elég, hogy K. Endre továbbra sem képes leállni, és hamis vallomásra akarta rávenni a bicskei gyermekotthon egyik molesztált áldozatát, Balog Zoltánról - aki egyébként korábban már távozott a magyar reformátusok éléről - is egyre több tény lát napvilágot az esettel kapcsolatban. Legutóbb arról írtunk, hogy kiderült: személyesen találkozott K. Endrével még azelőtt, hogy azt javasolta volna Novák Katalinnak, adjon kegyelmet a férfinak. 

Most Tarr Zoltán egykori zsinati tanácsos interjút adott a Szemléleknek, amelyben azt mondta: az elmúlt 9 évben csendes távolságtartással élte meg az egyházi életét, de a református egyházban kialakult helyzet arra figyelmeztette, hogy nem lehet mindig csendben szemlélni, ami történik.

"Az emberek egzisztenciálisan félnek, a lelkipásztorok mindannyian függő helyzetben vannak – én is abban voltam. Azért kezdtem el foglalkozni ezzel a kérdéssel, mert úgy éreztem, hogy miután az egzisztenciám már nem az egyháztól függ, ugyanakkor az egyház ügyeit továbbra is a szívemen viselem, valamilyen szinten kötelességem, hogy egy súlyos, mély válság idején felemeljem a szavam"

- fogalmazott.

Elmondta, hogy először a református közösségen belül tett lépéseket, megkeresett különböző hivatalos, döntéshozó testületeket, szervezeteket, írt a zsinat jogtanácsosának és a négy egyházkerület főgondnokának is, hogy felelősségükben eljárva foglaljanak állást ebben a helyzetben.

"Kértem őket, hogy felelős döntéssel és eljárással járuljanak hozzá a kialakult helyzet megoldásához. Mert, amit Balog Zoltán püspökként tett, az soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban, de attól tartok, hogy a teljes keresztyén közösség megítélésének is jelentősen ártott" - mondta Tarr.

Szerinte "a valóság teljes kommunikációs kifordításával tulajdonképpen most az a helyzet állt elő, hogy – Püspök úr szerint – ő az, akit üldöz mindenféle ideológia és mindenféle hátsó indulatokkal bíró emberek hordája. De a legfőbb probléma az, hogy jelenleg a református egyházban magából az esetből nincsen úgynevezett ügy."

Tarr számára teljesen egyértelmű, hogy Balog "a református erkölcsi megítélés alapján nem maradhat püspök".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés