Hirdetés

Joe Biden hatalmas ígéretet tett Ukrajnának

Nap Híre portré Nap Híre

Joe Biden amerikai elnök megígérte, hogy Ukrajna tovább számíthat az USA támogatására. 

Joe Biden megígérte, hogy az USA továbbra is támogatja Ukrajnát, miután a kongresszusi költségvetési megállapodásból az utolsó pillanatban kizárták a további katonai finanszírozást. Az ideiglenes intézkedés, amit a kormány leállásának elkerülése érdekében vezettek be, nem tartalmazott 6 milliárd dollárt a Kijevnek nyújtott katonai segélyre, ami a Fehér Ház első számú prioritása - írja a 444.hu.

Bár a keményvonalas republikánusok ellenzik a további katonai segítségnyújtást Ukrajnának, és sokan nyíltan ellenzik az amerikai elnök hozzáállását a háborúhoz, úgy tűnik, Joe Biden nem enged.

Az amerikai elnök kijelentette: "Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatása megszakadjon. Megnyugtathatom, hogy eljutunk odáig, hogy meg fogjuk csinálni." Hozzátette azt is, hogy biztosítani akarja a szövetségeseket, hogy számíthatnak a támogatásukra.

Az Egyesült Államok már kb. 46 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Ukrajnának a háború tavaly februári eszkalációja óta. Biden most további 24 milliárd dollárt kért, az elmúlt hónapokban pedig az USA a legkorszerűbb berendezéseket (köztük nagy hatótávolságú rakétákat és Abrams tankokat) küldte Kijevbe.

A szombati ideiglenes költségvetési megállapodás, amely 45 napig finanszírozza az amerikai szövetségi kormányt, egyelőre megvonta a folyamatos katonai finanszírozást. Mindkét párt magas rangú szenátusvezetői közös nyilatkozatot tettek közzé, jelezve, hogy a következő hetekben „biztosítani kívánják, hogy az Egyesült Államok kormánya továbbra is támogatást nyújtson” Ukrajnának.

Ez a lépés jól tükrözi a keményvonalas republikánusok háborúval szembeni növekvő ellenállását. Mint ismert, a republikánusok irányítják a képviselőházat, a demokraták pedig vékony többséget élveznek a szenátusban. Mindkettőjüknek jóvá kell hagyniuk a költségvetést, mielőtt azt törvénybe foglalják.

Matt Gaetz floridai kongresszusi képviselő szombaton azt mondta, hogy „a kongresszuson keresztül már engedélyezett finanszírozás valahol a több mint elég és a túl sok között van”. Marjorie Taylor-Green, Georgia állam képviselője pedig azt mondta, hogy már túl sok segélyt utaltak ki Kijevnek, „Ukrajna nem az 51. állam”.

A megközelítésük heves reakciót váltott ki a Demokrata Párt szenátoraiból. „Nem tudom elhinni, hogy az emberek ebben a pillanatban hagyják magára Ukrajnát” - mondta Mark Warner szenátor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés