Hirdetés

Irgalmatlan botrány: szélsőjobbos amerikaiak harcolnak Ukrajnában?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Kitálalt a kirúgott ukrán katonai szóvivő, és borzasztó dolgokat mondott az amerikai harcosokról.

Újabb botrányba szaladt bele Sarah Ashton-Cirillo, az ukrán területvédelmi erők amerikai származású szóvivője, akit pár hete rúgtak ki a TDF parancsnokai, miután orosz újságírók meggyilkolásával fenyegetőzött, majd elképesztő dolgokat állított az amerikai harcosokról, akik Ukrajna oldalán harcolnak a háborúban.

Az amerikai származású Aston-Cirillot nemrég két orosz "humorista" találta be, akik arról híresek, hogy "telefonbetyárkodással" vernek át magas rangú, többnyire Kreml-kritikus vezetőket és csikarnak ki belőlük olyan információkat, amelyeket az orosz média felkaphat - írja a Portfolio.

A kirúgott szóvivőből is sikerült kiszedniük néhány érdekes állítást, ugyanis a beszélgetés során durva dolgokat mondott Oroszországra, az oroszokat "az emberiség ellenségének" nevezte, majd kiemelte, Darja Dugina megérdemelte, hogy felrobbantsák és reményei szerint hasonlóképpen végzi majd az orosz külügyminisztérium szóvivője is.

A lényeg azonban az "interjú" második felében hangzott el, amikor Sarah Ashton-Cirillo arról beszélt, hogy mintegy 5000 külföldi harcosa van Ukrajnának, köztük rengeteg amerikai.

Arra is kitért, hogy szerinte a többségük "szélsőjobboldali nézeteket vall", és "jelentést készített" egy olyan, amerikai eredetű neonáci csoportosulásról is, amely Kijev oldalán harcol. Azt nem mondta meg, ez a csoport pontosan hány tagból áll, vagy hogy a frontvonal mely szakaszán teljesítenek szolgálatot. Arra is kitért, hogy van, aki drogozik a külföldi harcosok közül és "pszichológiai problémákkal küzd". Sőt kijelentette azt is, hogy

az Ukrajnában harcoló külföldi önkéntesek egy része csak egy hajszállal jobb a zsoldosoknál, és nagy részük valóban csak a pénzért háborúzik.

Később Ashton-Cirillo az X-oldalán mentegetőzni kezdett és azt állította, hogy a 21 perces videó egy deepfake, és soha nem mondott olyanokat, amiket az oroszok a szájába adtak. Órákkal később azonban mégis törölte a közösségi oldaláról a mentegetőzést, ezzel megerősítést nyerhetett az, hogy az orosz "interjú" mégis hiteles volt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés