Hirdetés

Gyilkos csipogók Libanonban: tovább emelkedett a robbanás halálos áldozatainak száma

Nap Híre portré Nap Híre

Tizenkettőre nőtt szerdára Libanonban a személyhívók tömeges felrobbanása okozta halálesetek száma, a sérülteké pedig 2750 és 2800 közé tehető - közölte Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter.

A halottak között van egy 8 éves kislány és egy 11 éves fiú is - tette hozzá.

Elmondása szerint a szemsérülés a leggyakoribb, a kórházakban eddig 460 szem- illetve arcműtétet végeztek el, és több sérültnek amputálni kellett valamelyik ujját vagy karját. Az áldozatok között civilek, ezen belül egészségügyi dolgozók is vannak - tette hozzá.

A kedd esti jelentések még kilencre tették a halálos áldozatok számát.

A nagy teher alá került libanoni egészségügy megerősítésére Irán szerdán több orvoscsoportot is elindított Libanonba. Irak gyógyszereket küldött. Nagy szükség van véradományokra is, ezért Bejrút déli részén tábori kórházat állítottak fel a véradók fogadására.

Libanonban az évek óta tartó pénzügyi válság és a nemzeti valuta óriási mértékű leértékelődése miatt egyébként is nehezen fenntarthatók már az állami intézmények, számos kórház és egyéb egészségügyi intézmény nem kapja meg a szükséges gyógyszereket és a felszerelést. Az áramkimaradások és az üzemanyaghiány miatt gyakran a gyógyszerek megfelelő tárolása sem biztosítható. A kórházakban nincs elég munkaerő, ami intézménybezárásokhoz vezetett. Sok beteg számára még az alapellátás sem biztosított - írja az MTI.

Szulejmán Harun, a libanoni kórházszövetség vezetője kijelentette: a kórházak túlterheltek, a legtöbb sérültnek azonnali beavatkozásra lett volna szüksége, de sokaknak szerdáig várniuk kellett erre, pedig az orvosok éjszaka is dolgoztak.

Sok sérült a Hezbollah síita milícia tagja. A Libanonban jelentős befolyással bíró, Irán-barát Hezbollah Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam "méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért".

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, az NBC elérte Cristiana Bársony-Arcidiaconót, a papíron budapesti székhelyű BAC Consulting vezérigazgatóját, aki megerősítette, hogy cége együttműködött a tajvani Gold Apollo nevű céggel, aminek márkajelzése található a Libanonban felrobbant csipogókon.

Cristiana Bársony-Arcidiacono miután a csipogókról és a robbanásokról kérdezték, azt mondta: "Nem én gyártom a csipogókat. Én csak a közvetítő vagyok. Azt hiszem félreértették a dolgot".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés