Hirdetés

9 + 1 vitamin és táplálékkiegészítő, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges élethez

Nap Híre portré Nap Híre

Minden életszakasznak megvannak a saját igényei a táplálkozás terén is. Amíg a 20-as éveinkben szükségünk lehet az extra magnézium bevitelre, addig a kalcium különösen fontos a későbbi életszakaszban, a folsav pedig akkor, ha babát tervezünk. 

Erre van szükségünk a húszas éveinkben

Hivatkozás másolása

Ebben az életszakaszban kiemelten szükségünk van B-vitaminra és magnéziumra. A stressz hatására ugyanis lemerülnek a B-vitamin raktárak, és fontos, hogy pótoljuk a készletet. Ezen kívül a különböző fogamzásgátló gyógyszerek is csökkentik az olyan fontos vitaminok, mint a B2, a B9, és a B12 vitamin jelenlétét a szervezetben, tehát fontos, hogy szedjünk ebben az életszakaszban B-komplexet.

A magnézium több mint 300 folyamathoz szükséges a szervezetben, beleértve az energiatermelést és a vérnyomás szabályozását is. Nem csak a stressz, hanem az izzadság is kimeríti a szervezet magnézium készletét. Érdemes este pótolni, mert izom- és elmenyugtató hatással is rendelkezik.

A D-vitamin hiánya minden életkorban elég gyakori, és negatívan befolyásolhatja az anyagcserét, a hormonháztartást, az immunrendszer működését és a mentális egészséget is, ezért érdemes napi 1000-2000 (NE) D-vitamint szedni

Vitaminok és a terhesség

Hivatkozás másolása

Érdemes babavárás előtt a vasra, folsavra, és kolinra fókuszálni, mivel kimutatták támogatják a magzat megfelelő növekedését és fejlődését, és a kismamáknál  például csökkenti a vérszegénység kockázatát.

Erre van szükségünk a harmincas éveinkben:

Hivatkozás másolása

Az idő előrehaladtával sajnos csökken a szervezetünkben található kollagén mennyisége. Fontos a szerepe a haj, a bőr, a körmök, az ízületek, a csontok, a porcok, az inak és a bél szerkezetének kialakításában is. Ezen kívül kutatások bizonyítják, hogy a kollagén fogyasztása csökkenti a ráncokat, és segít egészségesen tartani az ízületeket is. 

Erre van szükségünk a negyvenes éveinkben:

Hivatkozás másolása

Fontos, hogy a 40-es éveiben és azon túl is folyamatosan szedjük az omega-3 zsírsavakat, amelyek hozzájárulnak az agy és a szív egészségéhez.

Erre van szükségünk az ötvenes éveinkben:

Hivatkozás másolása

Az ösztrogénszint csökkenésével fontos, hogy elegendő kalciumot juttassunk a szervezetbe, mivel a hormonháztartás változása miatt csökken a csonttömeg.

A kalcium alkotja a csontjaink és fogaink szerkezetét, segíti a vérerek tágulását és összehúzódását, a véralvadást, az izomműködést, az ideg átvitelt és a hormontermelést. Ahogy elértük a hormonális változást érdemes a napi ajánlott 1000 mg helyett 1200 mg-ra emelni a kalciumbevitelt.

A kalcium mellett érdemes szedni kurkumát is, amely segít a hormonok kiegyensúlyozásában és a csontsűrűség növelésében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés