Hirdetés

Gyötrő vírusok döntik ágynak a magyarokat, ezek a főbb tünetek

Nap Híre portré Nap Híre

Az év hatodik hetében ismét két tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés - írja az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Egy Borsod megyei általános iskolában 2024. január 23. és február 7. között (exponáltak száma: 331 fő) 66 tanulót érintő, hányás, hasmenés, néhány esetben hőemelkedés, láz, hasi fájdalom tünetekkel zajló, valószínűsíthetően virális járvány zajlott. A betegek 24 - 48 óra alatt tünetmentessé váltak, mintavételezésre nem került sor. A fertőzés terjedése feltételezhetően közvetlen kontaktus útján történt.

Továbbá egy Baranya vármegyei idősek otthonában 2024. február 1-étől kezdődően 37 fő enterális megbetegedését jelentették (exponáltak száma: 95 fő). A vezető klinikai tünetek hányás és hasmenés voltak, kórházi ellátás egy beteg esetében sem vált szükségessé. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a calicivírus kóroki szerepét igazolták. Az otthonban végzett járványügyi vizsgálat után a járvány tovább terjedésének megakadályozása érdekében a szükséges intézkedéseket megtették. A helyszíni vizsgálat alapján az étel eredet nem valószínűsíthető, a fertőzés terjedése feltételezhetően közvetlen kontaktus útján történt - írja a Pénzcentrum a jelentés alapján. 

Az utóbbi hetekben több hányással, hasmenéssel - esetenként lázzal, fejfájással, vagy légúti tünetekkel - járó tömeges megbetegedést jelentettek.

Az ötödik héten Pest és Veszprém megyéből, a negyedik héten Csongrád-Csanádból. Az NNGYK 2024-es adatai alapján elmondható, hogy Campylobacteriosis és Salmonellosis okozta megbetegedésből kevesebb eset van, mint a 2023-as év azonos időszakában, vagy mint a 2018 és 2022 évek közti időszak mediánja. 

Amiből most jelentősen több van, az a Rotavírus-gastroenteritis. Az első 6 hétben már 1051 esetet jelentettek, ami nyolcszorosa a tavalyi számoknak. Bár nem ezek a tüneteik, meg kell említeni, hogy bárányhimlős és főként skarlátos megbetegedésből is több van jelenleg, mint a tavalyi év első 6 hetében előfordult.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés