Hirdetés

Vérszomjas vikingek elleni erődnek épült a világ leghíresebb múzeuma

Morvay Péter portré Morvay Péter

230 éve, 1793. augusztus 10-én avatták fel a francia forradalom során a párizsi Louvre Múzeumot, amelynek a története azonban több mint 800 évre nyúlik vissza.

A Louvre olyan páratlan műkincseknek ad otthont, mint a Milói Vénusz, Michelangelo szobrai és természetesen a legnagyobb sztár, 

Leonardo Mona Lisája

A példátlanul gazdag gyűjtemény mellett a múzeum önmagában is történelmi műemlék.

II. Fülöp francia király a viking inváziótól való félelmében emeltette. Az eredeti építmény egy védőtoronyból állt, amelyet vizesárok és falak vettek körül.

Azt nem tudni, hogy az erődítmény riasztotta-e el a támadókat, mindenesetre a vikingek nem jöttek, az oszmánokat meg a magyar végvári hősök tartóztatták fel, így az épületet fokozatosan királyi palotává alakították át. 

A 16. században I. Ferenc király leromboltatta a középkori várat, és megkezdte egy reneszánsz stílusú palota építését. Emellett hozzálátott műkincsek és régiségek beszerzéséhez, megalapozva ezzel a múzeum későbbi gyűjteményét.

Nagy lépést tett ebbe az irányba a Dumas regényekből ismert szürke eminenciás, Richelieu bíboros, aki XIII. Lajos király főminisztereként folytatta a Louvre bővítését és létrehozta Franciaország első nyilvános galériáját, ahol festmények és szobrok válogatott darabjait állította ki.

A francia forradalom idején a Louvre-t közmúzeummá alakították át. 

A Louvre naponta átlagosan közel 90 ezer látogatót fogad
A Louvre naponta átlagosan közel 90 ezer látogatót fogad Wikimedia Commons

1793-ban, XVI. Lajos és Marie Antoinette lefejezése évében a Nemzeti Konvent hivatalosan is múzeumként nyitotta meg a Louvre-t, ahol a nemességtől és a klérustól elkobzott műkincseket állítottak ki.

A gyűjteményt mai napig vitatott módon Napóleon hadjáratai során zsákmányolt kincsekkel gyarapították, a császár külön tudós csoportot vitt magával a hadjárataira ebből a célból.

Megnyitása óta a Louvre folyamatosan bővült, a főbejárat elé 1989-ben emelték a mára ikonikussá vált üvegpiramist, ami Dan Brown híres regényében, a Da Vinci kódban is fontos szerepet kapott. 

A piramist állítólag baljóslatú utalásként 666 üveglappal burkolták, ám a múzeum cáfolta, hogy ez lenne a pontos szám. 

A nagyközönséget mindenesetre ez cseppet sem zavarja, 2022-ben 7,8 millió látogató (napi átlagban a nyitvatartási időben mintegy 90 ezer ember) kereste fel, és ezzel 

a Louvre a világ legnépszerűbb múzeuma lett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés