Hirdetés

Irgalmatlanul lecsap a vihar: másodfokú riasztást adtak ki az egész országra

Nap Híre portré Nap Híre

A legrosszabbra kell számítani: hőség lesz, majd brutális vihar csap le az országra. 

Csütörtökön erőteljes gomolyfelhő-képződés várható északon, északnyugaton kevesebb, másutt sok napsütéssel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nyugat felől újabb hullámban érik el az országot - rendszerekbe szerveződő - zivatarok, és ezúttal már a déli vidékeken is jelentősen növekszik előfordulási esélyük. Mint írták: 

Továbbra is számítani kell heves zivatarokra felhőszakadással, jégesővel, erősen viharos, károkozó szélrohamokkal.

Az északnyugati, nyugati irányba forduló szél zivatartól függetlenül is több helyen megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25, 31 fok között valószínű, de északnyugaton ettől pár fokkal hűvösebbet, a déli, délkeleti határvidéken viszont 32, 35 fokot is mérhetnek.

Kiadták a figyelmeztetést:

Hivatkozás másolása

Csütörtök napközben ismét nagy területen, kiterjedten várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A nap első felében kiemelten a Dunától keletre az északi tájakon, majd a délutáni óráktól már a déli országrészben is várhatók további zivatarok, amelyek ott is rendszerbe szerveződhetnek, kiterjedt károkozó jelenségek is kísérhetik őket.

A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű jég (néhol >5 cm átmérőjű), szélvihar (80-100 km/h, helyenként >100 km/h), illetve felhőszakadás (~20-40, néhol >50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) is lehetséges.

Zivatarok miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki
Zivatarok miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben

Hivatkozás másolása

Csütörtökön mérséklődik a hőség, főként az ország délkeleti felében várható 25 fok feletti, délkeleten néhol 27 fok feletti napi középhőmérséklet.

Piros riasztást is kiadhatnak

Hivatkozás másolása

Az Országos Meteorológiai Szolgálat külön felhívta a figyelmet arra, hogy a piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak. Ma nagyobb valószínűséggel várható a piros fokozatra történő emelés a veszélyjelzésben, ekkor délutántól várhatók a legveszélyesebb események, amely elsősorban az ország déli felében (délnyugat és Dél-Alföld) több megyét is érinthetnek. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés