Hirdetés

Vigyázzon, ez az egyszerű kiegészítő is veszélyes lehet az otthonában

Nap Híre portré Nap Híre

Ne vigye túlzásba az illatgyertyák használatát!

Az illatgyertyák mérsékelt használatára hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem. Nemcsak a mesterséges illatosítókkal kell csínján bánnunk, a természetes anyagok használatát is csökkentsük, tanácsolják.

Minden vegyi anyag, amit a lakásba beviszünk, növeli a beltéri környezet által okozott betegségterhet - fogalmaz Pándics Tamás, a Közegészségtudományi Tanszék vezetője.

Az illatosítókban lévő vegyi anyagokból egyszerre ugyan kis mennyiség szabadul fel, de a rendszeres használattal a mennyiségek összeadódnak. Ez a halmozódó hatás és a különböző vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség az, amiért az egészségre számottevő hatást gyakorolhatnak. Magyarországon egyébként a teljes betegségteher 10-16 százaléka a beltéri levegőminőséghez köthető.

Az illatosítók együttes hatása hosszú távon növelheti a légúti megbetegedések kockázatát, migrént, szem- és torokirritációt okozhat, megzavarhatja a hormonrendszer működését. Tovább ronthatja az alapbetegségekkel rendelkezők, asztmások, krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők, gyermekek állapotát. Az (illat)gyertyákból, füstölőkből felszabaduló égéstermékek pedig bizonyítottan rákkeltők. 

A szakértő hozzáteszi: felnőtt szervezetben rövid távon kevésbé érhetők tetten, gyermekeknél viszont már rövid idő alatt kimutatható a hatásuk. "A többszörös kémiai szenzitivitás kórképet, amely sok, kis mennyiségben felszabaduló vegyi anyag együttes hatásából adódó érzékenység, elsőként gyermekeknél írták le" - magyarázza Pándics Tamás.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés