Hirdetés

Most van baj: vészhelyzetet hirdettek a magyarok kedvenc üdülőhelyén

Nap Híre portré Nap Híre

Akkora a vízhiány a Kanári-szigeteken lévő Tenerifén, hogy rendkívüli állapotot hirdetett a helyi önkormányzat.

A beszámolók szerint a folyamatos szárazság miatt a térségben a víztározók kimerülőben vannak, és mivel a száraz nyári hónapokra szeretnék biztosítani a vízellátást, ezért rendkívüli állapotot hirdettek. 

Rosa Dávila, a tenerifei kormány elnöke szerint a szigeten ez „az utóbbi idők egyik legszárazabb tele”. Ugyanakkor nemcsak a Kanári-szigeteken, hanem Spanyolország már részein, például Barcelonában is szárazság uralkodik. Szakértők szerint a vízhiány hónapokig, vagy akár évekig is fennállhat - írja az Index. 

Bár Tenerife az egyik legzöldebb terület a Kanári-szigetek közül, az utóbbi időszakban alig esett eső, pedig a téli hónapoknak kellene a legcsapadékossabbnak lenni. Azonban az elmúlt években a csapadék mennyisége is 15–40 százalékkal csökkent, és a magasabb hőmérséklet miatt a sziget középső területein 10–25 százalékkal több víz párolgott el, mint korábban. Idén januárban 20,9 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet mértek, ami az elmúlt 60 év legmelegebbje. Helyi jelentések szerint 2024. február 1-jén a víztározók kapacitása 34,6 százalékos, míg tavaly ugyanekkor 52 százalékos volt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés