Hirdetés

Teljesen víz nélkül maradhatnak Mexikóvárosban: rendkívül súlyos a helyzet

Nap Híre portré Nap Híre

Mexikóvárost rég nem tapasztalt mértékű aszály sújtja.

A szakértők szerint teljesen víz nélkül maradhatnak egyes területek, de a kormány és a polgármester szerint erről szó sincs - írja az Index. A csaknem 22 millió lakosú város vízhiányát a földrajzi elhelyezkedés, a városfejlesztés és az infrastruktúra hiányosságai mellett a kedvezőtlen éghajlat is súlyosbítja. 

Ráadásul a hosszabb száraz időszakok és a magas hőmérséklet az elmúlt években tovább rombolta a vízrendszer állapotát, ami már azelőtt is nehezen tudta kielégíteni a lakók igényeit. A hatóságoknak nem volt más választásuk, kénytelenek voltak jelentős korlátozásokat bevezetni a tározókból szivattyúzott  víz felhasználására. 

Számos környék hetek óta vízhiánnyal küzd, és még négy hónap hátravan az esőzések kezdetéig - részletezte Christian Domínguez Sarmiento, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) légkörkutatója. A szakértők szerint most már annyira rossz a helyzet, hogy Mexikóváros több részének vízellátása hónapokon belül teljesen kiszáradhat, és bekövetkezhet az úgynevezett „nulladik nap”. Egy februári jelentés szerint Mexikóváros közel 90 százalékát súlyos aszály sújtja. 

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök nemrégiben azt mondta, folyamatban van a vízproblémák megoldása.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Franciaországban tavaly tavasszal olyan súlyos volt a vízhány, hogy megtiltották a kocsimosást, a kertlocsolást és a medencefeltöltést is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés