Hirdetés

Szép lassan megvakulnak a Z generációs gyerekek? Riasztó figyelmeztetés jött

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A természetes fény hiánya és a rengeteg képernyő előtt töltött idő eleinte "csak" rövidlátást eredményezhet, később viszont súlyos következményei is lehetnek.

A brit gyerekek, akik már a Z generációhoz tartoznak, olyan sok időt töltenek a képernyők előtt, hogy szemük alig jut természetes fényhez, ami hosszú távon súlyos következményekkel is járhat - figyelmeztetett Joern Jorgensen szemsebész.

Világszerte már most ugrásszerűen megnőtt a rövidlátók aránya, az Egyesült Királyságban az elmúlt három évtizedben az emelkedés 46 százalékos volt.

Jorgensen, a LEC London munkatársa szerint az, hogy a gyerekek a pubertás idején, ami ebből a szempontból (is) döntő fontosságú, folyton a szobájukban, a telefonjukon és a számítógépükön lógnak, azt jelenti, hogy az agyuk nem jut elegendő dopaminhoz, ami végül a látás károsodásához vezethet - írja a Daily Mail. Az sem túl szerencsés, hogy a fiatalok sokszor egészen "belebújnak" a telefonokba, közel tartva azokat a szemükhöz, ami rövidlátást okozhat.

"Ha egy képernyő néhány centire van az arctól, az azt jelenti, hogy a szem kevesebbet pislog, és túlkompenzálja, ha órákon át a közeli feladatokra koncentrál" 

- mondta a szakember.

Kínában, ahol nyolc klinikán is dolgozott, Jorgensen azt tapasztalta, hogy a rövidlátás aránya az ország egyes területein 30 százalékról 95 százalékra ugrott. Az orvos szerint ugyanez fog bekövetkezni Nagy-Britanniában is, ha a gyerekek szabadidejük eltöltésének módjában nem történik jelentős változás.

Mivel kevesebb időt töltenek a szabadban, a gyerekek szeme nem jut elegendő természetes fényhez, ez pedig szintén hozzájárul a látás romlásához.

"Ha napközben kimegyünk a szabadba focizni, bármilyen sportot űzni vagy csak a barátainkkal játszani, az olyan kémiai folyamatot indít el, amely dopamint szabadít fel az agyban. Tudjuk, hogy ez gátolja azt a fajta növekedést a szemben, amely a rövidlátást okozza. A szem vízszintes része ugyanis ilyenkor meghosszabbodik és tovább növekszik, ami megnehezíti a fókuszálást" 

- fogalmazott az orvos.

A fiatalok rövidlátása 41 százalékkal növeli a makuladegeneráció kialakulásának esélyét - mutatják a tanulmányok. A makuladegeneráció, amelynek egyik típusa az életkorral összefüggő, a vakság egyik vezető oka. A súlyos rövidlátás ráadásul drámaian megnöveli más súlyos betegségek, például a zöldhályog és a retina leválásának esélyét is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés