Hirdetés

Veszélyesek ezek a vény nélküli szerek, Ön is függővé válhat

Nap Híre portré Nap Híre

Az öngyógyítás során gyakran megfeledkezünk az esetleges mellékhatásokról és nem várt következményekről.

Zacher Gábor szerint manapság már elmondhatjuk magunkról, hogy nemcsak az alkoholisták országa, de gyógyszerfüggő nemzet is vagyunk. A szakember tisztában van a könnyen megvásárolható, vény nélküli gyógyszerek előnyeivel, hiszen ezekkel olykor több óra várakozástól kímélhetjük meg magunkat. Szerinte a baj akkor kezdődik, amikor nem kellő körültekintéssel vásároljuk és szedjük ezeket a gyógyszereket - írja az Rtl.hu.  

Egyes vény nélkül kapható szerek például erősen károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját, ez a probléma pedig nem akkor jön elő, amikor pár napig szedjük, hanem amikor már hetek, hónapok óta alkalmazzuk mindenfajta gyomorvédő szer nélkül. Ez később akár vékonybélvérzéshez is vezethet, és kórházi kezelést tehet szükségessé – figyelmeztetett a toxikológus.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóknál a legtöbb esetben nem alakul ki függőség, ám ezek között is vannak olyan szerek, amelyek hosszú távon nagyon súlyos függőséget okozhatnak. A két leggyakrabban használt terméktípus ezek közül az orrcsepp és orrspray, illetve a különböző hashajtók.

Hosszú távon pontosan az orrcsepp és orrspray okozzák a légutak további elzáródását, gyulladásban tartják és károsítják az orrnyálkahártyát, sőt a szokásosnál erősebb orrdugulást eredményeznek. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés