Hirdetés

Valami nagyon furcsa dolog történik a Velencei-tónál

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Kdtvizig) folyamatosan végzi a vízminőség-ellenőrzéseket, a vizsgálatokba már külső szakembereket is bevontak.

Furcsa színe lett a Velencei-tónak, az elmúlt időszakban ugyanis megemelkedett a tó klorofilltartalma. Szerencsére ez a víz minőségére semmilyen hatással nincsen, így ugyanúgy lehet strandolni. 

Csonki István, a Kdtvizig igazgatója elmondta, a Velencei-tavon kétheti rendszerességgel mérik a vízminőségi paramétereket. A június 14-én vett minták alapján a klorofilltartalom valamivel magasabb az utóbbi években mért értékeknél. A tóban azonban nem jellemző a magas klorofillkoncentráció, megemelkedése jellemzően eseti jellegű - számolt be a berek.hu.

"Az algaösszetételben az igen kis méretű, úgynevezett pikoalgák dominálnak, a problémás, vagyis potenciálisan toxikus fonalas nitrogénkötő fajok egyedszáma minimális" – hangsúlyozta Csonki.

A szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a változás okait. Csonki megjegyezte, hogy a tavalyi rekordalacsony vízállás miatt a szárazra került parti területek szervesanyag-tartalmának oxidálása, a betorkolló vízfolyások kitisztítása, a dinnyési tórész szárazra kerülése és ismételt elárasztása is szerepelhetnek a kiváltó okok között.

Csonki újfent hangsúlyozta, hogy az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a pikoalga elszaporodása és a víz elszíneződése semmilyen vízminőség romlást nem okoz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés