Hirdetés

Van remény? Csoda történik a Velencei-tónál

Garai Kitti portré Garai Kitti

Tavaly a kiszáradás fenyegette a Velencei-tavat, azonban most megnyugtató hírek érkeztek: a vízszint 17 centiméterrel magasabb, mint egy éve ilyenkor. 

Tavaly a kiszáradás fenyegette a Velencei-tavat, azonban most megnyugtató hírek érkeztek: a vízszint 17 centiméterrel magasabb, mint egy éve ilyenkor. 

Bár az igazi nyár eddig elmaradt a rengeteg eső miatt, ami az elmúlt hetekben elérte hazánkat, azonban a tavainknak nagyon kellett már az esőzés. A naphire.hu beszámolt arról is, hogy a Balaton már annyira megtelt vízzel, hogy elkezdték leereszteni és megnyitották a zsilipet a Sió-csatornán. 

A Velencei-tóért azonban jobban kell aggódnunk, mert ott már kritikussá vált a helyzet. De talán picit megnyugodhatunk most, ugyanis a tó vízállása Agárdnál június 6-án 104, június 13-án már 109 centiméter volt, tehát csak az elmúlt egy hét esőzései plusz 5 centiméteres vízszint emelkedést jelentettek. 

2023. június 13-án Agárdnál mért 109 centiméteres vízállással szemben 2022. június 13-án ugyanott csak 92 centimétert mutatott a mérőeszköz, azaz jelenleg a Velencei-tó vízállása 17 centiméterrel magasabb, mint tavaly ilyenkor volt - írta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása nyomán az Infostart. Tavaly egyébként a Velencei-tó legmagasabb vízállása április 10-én adódott, akkor 102 centimétert jelentettek.

Az idei június első két hetében Agárdnál több csapadék hullott, mint általában máskor az egész hónapban szokott. Ez rendkívül jó hatással volt a Velencei-tó vízszintjére. Általában a tavaszi felmelegedéssel együtt elindul a lassú párolgás a tóból, ezért május-júniusban jellemzően apad a vízszint. Az idei hűvösebb tavasz és több eső viszont ennek az ellenkezőjét eredményezte: emelkedett a vízállás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés