Hirdetés

Újabb szigorítás jön Velencében: megduplázzák azoknak a napoknak a számát, amikor belépési díjat kell fizetni

Garai Kitti portré Garai Kitti

Velence a tavalyi „sikeres” kísérletet követően 2025-ben megduplázza azon napok számát, amikor a turistáknak belépési díjat kell fizetniük - közölte a város polgármestere.

Luigi Brugnaro elmondta, hogy a cél továbbra is az, hogy elriasszák a turistákat attól, hogy azokon a napokon rohanják le a várost, amikor nem kell fizetni a látogatásért, és hogy "megadják Velencének a megérdemelt tiszteletet."

Az előre foglaló kirándulóknak 5 eurót kell fizetniük, ha április és július között bizonyos napokon be akarnak jutni az olasz városba, és ez a díj 10 euróra emelkedik, ha a látogatásuk előtt kevesebb mint négy nappal korábban foglalnak. A díjat először tavaly áprilisban vezették be, és négy hónapos időszak alatt 29 napra - főként hétvégékre és munkaszüneti napokra - vonatkozott - írja a BBC. 

Az adót 2025. április 18. és július 27. között minden péntektől vasárnapig és munkaszüneti napokon, összesen 54 napon keresztül kell alkalmazni. Az illetéket minden 14 év feletti látogatónak fizetnie kell majd a telefonján, és le kell tölteni egy QR-kódot, amelyet megmutathat az ellenőröknek, akik véletlenszerűen ellenőrzik majd a turistákat a közös érkezési területeken. 

Azok, akiknek nincs jegyük, bírságot kockáztatnak. A korábbi díjhoz hasonlóan mentesülnek a szállodai és vendégházi foglalással rendelkezők, valamint a Veneto régió lakói, a velencei egyetemre beiratkozott diákok és a Velencében élő rokonokat meglátogató személyek.

"Velence a túlzásba vitt turizmus jelenségének leginkább kitett és kritizált városból azzá vált, amelyik a legkorábban és legaktívabban reagál erre a jelenségre a világszíntéren” - mondta Simone Venturini városi tanácsos.

Az olasz média szerint a velencei hatóságok a program első nyolc napja alatt, áprilisban összegyűjtötték azt az összeget, amelyet három hónap alatt reméltek. A próbaidőszak végére, július közepére a város mintegy 2,4 millió eurót szedett be belépődíjakból.

De Brugnaro polgármester elmondta, hogy várnia kell a további elemzésekre, hogy lássa, a program költségvetése fenntartható lesz-e.

A jegyfoglalási platform és a kezdeményezés bejelentését követő kommunikációs kampány költségei mintegy 3 millió euróba kerültek - jelentette az olasz média. Giovanni Andrea Martini velencei ellenzéki tanácsos júliusban azt mondta, hogy a belépődíjrendszer „kudarcot vallott”, mivel nem segített a Velencébe látogató turisták áramlásának szétterítésében.

Martini akkor azt is mondta, hogy a belépődíj 5 euróról 10 euróra történő esetleges emelése „haszontalan” lenne, és csupán „múzeummá változtatná Velencét”.

Tavaly az UNESCO szerint a várost fel kell venni a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, mivel az éghajlatváltozás és a tömegturizmus hatása visszafordíthatatlan változásokkal fenyegeti. 2021-ben pedig megtiltották, hogy a nagy sétahajók a Giudecca csatornán keresztül behajózzanak Velence történelmi központjába. A kritikusok azzal is érveltek, hogy a hajók szennyezést okoznak és erodálják a rendszeres áradásoktól szenvedő város alapjait.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés