Hirdetés

Óriási a baj Velencében, hirdetést adott fel a város

Virág Sára portré Virág Sára

Jelentősen megfogyatkoztak a gondolások Velencében, így a város most egy álláshirdetés segítségével orvosolná a hiányukat. A pályázók egy igencsak szigorú képzés elvégzése után állhatnának munkába, amely magába foglalná a hajókezelést és a nyelvórákat is. 

Szalmakalapjukkal és csíkos ingjükkel a gondolások már évszázadok óta elengedhetetlen tartozékai a velencei látképnek, akik a keskeny lagúnákban lavírozva szállítják utasaikat az egyik helyről a másikra. A város most azt tűzte ki célul, hogy növeli a számukat annak érdekében, hogy el ne vesszen ez az unikális jelenség. A velencei városháza ezen a héten jelentette be, hogy új gondolások toborzásába kezdett. A munkaköri követelmények többek között: 

  • a 18. életév betöltése 
  • az úszni tudás 
  • a középfokú végzettség 
  • és kiváló egészség, amit egy orvosi igazolással kell alátámasztani. 

A kiválasztási folyamat azonban nem piskóta, sokan el is véreznek rajta. A jelentkezőnek először is jelentkezniük kell egy tanfolyamra - Arte del Gondoliere, avagy a gondolázás művészete. Ezt azonban csak azután tehetik meg, ha már bebizonyították, hogy tudnak evezni, vagy legalább a készség jeleit fel lehet fedezni rajtuk. "A gondolák mozgatása a legfontosabb" – fogalmazott Andrea Balbi, a velencei gondolások szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy ezt a jelentkezők is azonnal megértik a képzés kezdetekor. 

Ezután a jelentkezőknek részt kell venniük egy 30 órás gyakorlati képzésben, amelyen megtanulják a vízi KRESZT, emellett angolul és franciául is képzik őket, valamint Velence történelméről, kultúrájáról és művészetéről is beható áttekintést kapnak. Ezután kezdetét veszi egy tíz órás gyakorlati képzés, amelyen már a gondolával közlekednek – írja a Guardian

A gondolás szakma 1094 óta létezik Velencében. Hosszú évszázadokon keresztül a 11 méteres hajók jelentették a város fő közlekedési eszközét, eleinte csak a társadalom alsóbb rétegei utaztak rajtuk. Az arisztokraták akkor jelentek meg a gondolákon, amikor az addigi kedvenc közlekedési eszközüket, a lovakat a 14. században kitiltották a szűk utcákról. A 16. századra becslések szerint már 10 000 gondola közlekedett Velencébenl. Ma már azonban csak 433-an maradtak a gondolás szakmában. 

Korábban csak férfiak űzhették ezt a mesterséget, és általában apáról fiúra öröklődött, ma már azonban mindenki előtt nyitva van a kapu, aki uniós állampolgár. Giorgia Boscolo lett a világ első gondolása 2009-ben, ma pedig már 14 nő van a szakmában. A Guardian-nek nyilatkozó egyik gondolás, Balbi szerint azért is szükség van az új jelentkezőkre, mert sokan nyugdíjba mennek már az előző generációból, ezért pótolni kell a kiesőket. Mint mondta, akik ezt a szakmát választják, mind azért teszik, mert szerelemmel szeretik Velencét és tovább akarják vinni a hagyományokat. 

A gondolások közössége manapság gyakran tiltakozik a szakmájukba belezavaró olyan tényezők ellen, mint mondjuk a motorcsónakok vagy a vízibuszok. Balbi 30 éve űzi a szakmát, ezalatt pedig szemtanúja volt a turisták változásának is. Mint mondta, a fiatalabbak inkább csak szelfizni akarnak, az idősebb korosztályt érdekli még őszintén Velence történelme. A most meghirdetett tanfolyamra azonban hatalmas volt a túljelentkezés, ezért szerinte a szakmát nem fenyegeti a kihals veszélye. "Velencének el kell pusztulnia ahhoz, hogy kihaljon ez a szakma". 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés