Hirdetés

Varga Judit: Magyar Péter bezárt egy szobába, a 11 éves fiam szabadított ki

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A volt igazságügyi miniszter szerda este hosszú interjúban reagált az elmúlt hetek eseményeire. Beszélt egyebek mellett arról, hogyan váltak el végül volt férjével, és arról is, egyáltalán miért szólal meg most.

Mi is beszámoltunk róla, hogy szerda este a Frizbi TV adásában szólalt meg először személyesen Varga Judit azóta, hogy a Magyar-ügy kirobbant. Magyar Péter már az adás premierje előtt reagált, azt írta, "ami most történik az a magyar politikatörténet leggusztustalanabb leszámolása és karaktergyilkossági kísérlete, amiben semmi sem szent". 

Mindez azután történt, hogy Magyar nyilvánosságra hozta a feleségével készített felvételt, amelyen a Völner-Schadl ügyről beszélgetnek, Varga Judit pedig súlyos bántalmazással vádolta meg volt férjét. Magyar Péter szerint volt felesége előre megírt hazugsággyűjteményt hozott nyilvánosságra, Varga Judit azonban erre újabb poszttal jelentkezet, és három alkalomról számol be, amikor állítása szerint Magyar megpróbálta „jobb belátásra bírni” a felvétellel. 

"Maga a helyzet szörnyen megalázó számomra"

Hivatkozás másolása

Varga Judit a szerda esti interjút azzal kezdte, nem kívánja senkinek, hogy ilyen helyzetbe kerüljön: hogy a volt férje hangfelvételt készítsen egy magánbeszélgetésről, és utána azzal zsarolja. Megismételte, hogy Magyar Péter az elmúlt időben többször is zsarolta a felvétellel, felidézte azokat az eseteket, amiket keddi Facebook-bejegyzésében is.

"Maga a helyzet szörnyen megalázó számomra" - fogalmazott, hozzátéve: komoly embernek tartja magát, jogász, olyasvalaki, aki az Európai Unióban képviselte Magyarországot. A családja tisztességének és igazságérzetének védelme miatt vállalta az interjút, mint fogalmazott, édesanyjának és édesapjának nagyon rosszul esett, hogy amikor Magyar Péter megjelent a köztudatban, sokszor úgy hivatkoztak rá, mint Varga Judit volt férjére. Azt mondta, szülei nem szerették volna, hogy "ezzel az emberrel őt még mindig összefüggésbe hozzák".

Varga Judit szerint Magyar Péter hazudik arról, ami "a mi családunk számára hatalmas fájdalom volt", ezt pedig szerinte helyre kell tenni. Azt mondta, Magyar Péter a magánéletben nem az az ember, mint akinek mutatja magát a nyilvánosság előtt.

Az interjúban kitértek a nyilvánosságra hozott hangfelvételre is. A volt igazságügyi miniszter szerint volt férjének "visszatérő monológja, párbeszédeleme" volt, hogy ez vagy az kiderül, mint fogalmazott, azzal próbálta sakkban tartani, hogy majd kitálal az otthon történtekről (példaként említett olyan esetet is, amikor mondjuk emelt hangon beszélt a gyerekekkel).

Azt mondta, amikor megismerkedtek, Magyar Péter "elbűvölő" volt, úgy viselkedett, mint ahogy most a színpadon is viselkedik, ez neki imponált. Ha az ember egy empatikus, szerető közegből jön - ahogyan ő is - nem biztos, hogy felfedezi a korai jelekből, hogy milyen a másik ember valójában. 

Felidézte, hogy amikor az első gyermekük megszületett, szerinte több bántó megjegyzést is tett az akkori férje, ám másnap mindig úgy tett, mintha nem történt volna semmi. Állítása szerint Magyar Péter megjegyzéseket tett arra, ha az édesanyjával telefonált, de arra is, hogy ha gyerekkori barátaival akart találkozni, "proliknak" nevezve őket.

Elmondta, hogy amikor eldurvult a helyzet, még párterápiára is elmentek. 

Elismerte, hogy miután hazajöttek Brüsszelből, Magyar Péter sokszor arra tekintettel kapott meg egyes állásokat, hogy ő éppen államtitkár, majd pedig miniszter lett.

Mint mondta, az is fájdalmasan érintette, hogy exférje Gulyás Gergelyt, aki jó barátja, állítása szerint kihasználta. Szerinte Magyar úgy érezte, hogy azért, amilyen családba született, neki jár az, hogy ő politikai szereplő legyen. 

"Szüleinek vagy barátainak köszönhetően jutott állásokhoz"

Hivatkozás másolása

Szerinte Magyar mindig a szüleinek vagy barátainak köszönhetően jutott állásokhoz, de nem tette mellé "az alázatot és a szorgalmat", amit más emberek általában mellé tesznek. Úgy fogalmazott, nem mondja, hogy nem voltak jó pillanataik, ezeket állítása szerint Magyar mindig érvként használta, hogy megmutassa, milyen jól élnek.

Szerinte a házasságuk második évétől állandósultak a veszekedések, családja is azt tapasztalta, hogy ő állandóan panaszkodik. Mint mondta, mégsem akarta elengedni Magyart, hiszen szerette, ő inkább megmenteni akarta a kapcsolatot.

Úgy fogalmazott, az ember ezért nem hív például rendőrt, mert nem azt akarja, hogy a másik börtönbe kerüljön, hanem azt, hogy a másik megjavuljon.

Felidézte, hogy azért vállalta el az államtitkári felkérést, mert Brüsszelből haza szeretett volna költözni, hiszen itt volt a családja, akiknek állítása szerint rengeteget panaszkodott, Brüsszelben viszont egyedül érezte magát.

2021 januárja és májusa között külön éltek, ez volt az első ilyen alkalom. 2013-ban még párterápián vettek részt, akkor, mint fogalmazott, ő a szüleinél pihent egy kicsit, de 2021-ben már külön is költöztek. Utána viszont, mint mondta, úgy érezte, sikerült rendbe hozni a házasságot.

Hangsúlyozta, hogy neki a kormányból soha senki nem mondta meg, hogy a magánéletében mit csináljon.

Azt mondta, a szíve vágya az lett volna, ha kizárólag nála lehetnek a gyerekek, de úgy fogalmazott: ő nem gonosz ember, tudta, hogy a gyerekeknek stabilitás kell, és természetesen az apjuk is.

Varga Judit azt állította, volt férje azzal próbálta sakkban tartani, hogy az autója elé állt, vagy éppen kukákat borogatott az autó elé, ha ő el akart menni, de az is előfordult, hogy bezárta őt egy szobába. A volt miniszter azt mondta, akkor a 11 éves fia "szabadította ki", aki hozott egy másik kulcsot. De felidézte azt is, amikor a bécsi bálon Magyar állítólag felháborodott azon, hogy nem őt, hanem feleségét ültetik a "fő helyre". 

A volt miniszter azt állította, egy idő után Magyar a fiukkal is ezt csinálta, mindig bírálta a viselkedését, megalázta.

Egy könyv "nyitotta fel a szemét"

Hivatkozás másolása

Szerinte egy pszichológustól kapott könyv nyitotta fel a szemét, amely a nárcisztikus pszichopatákról szólt. 2020 decemberében szerinte már annyira durva volt a verbális abúzus, hogy akkor ő lemenekült a családjához Miskolcra, és elindította a válást. Azonban, mint mondta, Magyar nagyon "szép leveleket" írt neki arról, neki magának hogyan kellene megváltoznia, és akkor ez neki olyan volt, mint egy halvány reménysugár, de barátai és családja is azt javasolták, tartson ki, ne menjen vissza hozzá.

Felidézte, hogy korábban, 2018 körül, mikor szülei éppen náluk vendégeskedtek, Magyar egy este hazajött egy szórakozóhelyről, akkor szóváltás alakult ki közöttük, és Varga elmondása szerint inkább a szülei közé feküdt be a vendégágyba, nem akart a férfival együtt aludni. Akkor Magyar kiment a konyhába, magához vett egy kést, és azzal kezdett járkálni a házban. De azt is állította, hogy valamelyik terhessége során Magyar meglökte, nekilökte egy ajtónak.

Volt férje azt ígérte neki, megváltozik, úgy fogalmazott, "megpróbálta magát megjavíttatni", ő pedig ezeket elhitte. 

2021 májusában újra összeköltöztek, akkor, mint mondta, furcsa dolgok kezdődtek, állítása szerint azt érezte, Magyar gyűlöli. Akkor ő segítséget kért, szakemberhez fordult, próbálta feltérképezni, mi lehet a következő lépés, mert érezte, a helyzet a gyerekek számára is toxikus. Azt is állította, a gyerekek hallották sokszor a veszekedést, üvöltözést.

A rendőri jelentés

Hivatkozás másolása

A HVG által nyilvánosságra hozott rendőrségi jelentésről azt mondta, ez egy reggelen történt, előtte egy baráti társaságnál vacsoráztak, onnan viszont ő egyedül távozott és a nővéréhez ment, exférje pedig hazament. Másnap reggel az volt a célja, hogy elhozza a közös otthonból a gyerekek ruháit, Magyar viszont állítása szerint azt mondta: "nem mész sehova". A jelentésben is említett rendőr látta, amikor elkezdte a ruhákat kidobálni az ablakon. Mint mondta, Magyar mindig azzal próbálta sakkban tartani, hogy ő minisztereként van jelen a helyzetben, sokszor "kormánybuktatással" fenyegette. Szerinte amikor Magyar látta, hogy a rendőr is jelen van, másképp kezdett viselkedni, kiengedte őt a házból, de "futott az autóhoz", hogy a gyerekekért menjen, akik akkor még a volt miniszter nővérénél voltak.

Varga Judit azt állította, Magyar Péter sosem akart elválni, sőt, ő presszinálta, hogy közös interjúk, családi fotók jelenjenek meg. A volt miniszter szerint végül egyezséggel váltak, ő nagyon rosszul járt - ez látszik a vagyonnyilatkozatából - de mint fogalmazott: "én még egy bugyiban is eljöttem volna".

Szerinte az is csak a manipulációnak volt köszönhető, hogy elsírta magát a tárgyaláson, hogy az bekerüljön a jegyzőkönyvbe. 

Felidézte, 2022 novemberében New Yorkban jött el az a pont, hogy azt mondta, vége, mint mondta, a "karácsonyt még az ember túléli", de 2023 januárjában elindította a válást. 

Varga Judit leszögezte: ő írta a Facebook-posztokat, amelyekben beszámolt a bántalmazásról. Elmondta, egy-egy vita során volt, hogy exférje mondjuk meglökte, vagy az ajtó elé állt, ami a személyi szabadság megsértése.

Mentőt hívott

Hivatkozás másolása

Varga azt is állította, egyszer volt férjére mentőt hívott, mert csak azt látta, hogy fekszik, mellette egy levél nyugtatóval, akkor megijedt, mint mondta, nem tudta, mennyit vehetett be, viszont amint felhívta a mentőket, a férfi felkelt, és az autóval "elszökött otthonról", neki pedig a mentősöknek kellett elmagyaráznia, hogy a páciens miért nincs a helyszínen. 

Szerinte Magyar most bosszút áll

Hivatkozás másolása

Szerinte az ő példája is mutatja, hogy egy bántalmazó kapcsolatban az áldozat sokszor nem megsemmisíteni, hanem megjavítani akarja a partnerét - annak ellenére, hogy például volt, hogy "durván kisírt arccal" ment dolgozni még az Európai Parlamentben, amikor senki nem látta, csak egy-egy kollégája, akik állítása szerint tudtak mindent.

Hangsúlyozta: büszke arra, amit a szakmájában elért, és úgy érzi, az emberek erre emlékeznek, viszont Magyar Péter most éppen ezt veszi el tőle, ez egy szörnyű károkozás, "és ezt ő pontosan tudja". Felidézte, voltak ismerősei, ahol a hölgy tagok pontosan tudták, mi történik vele, de kimentek Magyar március 15-i rendezvényére. 

Varga Judit úgy fogalmazott, Magyar Péter megvezeti az embereket, mert nem azért áll ott a pulpituson, amiért mondja, hanem azért, mert ő nem volt hajlandó engedni a zsarolásának, és most bosszút áll. Mint mondta, Magyar most elárulja azokat, akik "minden jóval, szeretettel, anyagi jósággal" ellátták.

Felidézte, hogy már egy éve élnek külön, de a gyerekein már most látja a változást, a nagy fia nem hajlandó visszamenni az apjához egy hétre sem, már látják, "mama egyébként kicsoda", nem az, aki sír és "nem bírja elviselni a terrort", hanem egy szeretetteljes ember.

Elmondta, hogy végre van ideje a "gyerekkori álmok" megélésére, beiratkozott egy asztalos tanfolyamra, ahol középfokú szakmai képesítést is fog kapni. Mint fogalmazott, meglátja, mire megy vele. Eközben a magánéletében boldog, de nagyon sajnálja, hogy a magyar társadalomnak a személyes drámájuknak a részévé kellett válnia.

Hangsúlyozta, bízik benne, hogy azzal, hogy elmondta a történetét, sokaknak tud reményt adni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés