Hirdetés

Sokkoló, mit művel az édesanyák étrendje a még meg nem született gyerekeikkel

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az arcvonások eredete régóta fejtörést okoz a tudósoknak, de egy új kutatás szerint a várandós anya étrendje valóban befolyásolhat bizonyos vonásokat már az anyaméhben.

A kedden a Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fehérje szintjei kapcsolódnak az anya génaktivitásához, különösen az mTORC1 génekhez, amelyek befolyásolják az embriók arckoponya-formáját - állítják a szerzők. A kutatók megállapították azt is, hogy a magas fehérjetartalmú étrend markáns arcvonásokhoz vezethet - például erősebb állkapocs-vonalakhoz és nagyobb orrokhoz -, míg a alacsony fehérjetartalmú étrend vékonyabb, hegyesebb vonásokhoz vezetett - írja a New York Post.

Röviden, az anyák étrendje "finomhangolhatja" gyermekeik arcvonásait - például az orr vagy az állkapocs alakját és méretét.

A tanulmányhoz a nemzetközi kutatócsoport vemhes egereket és zebrahalakat figyelt meg, amelyeket genetikailag manipuláltak voltak és különböző tápanyagtartalmú étrendet ettek. Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták az anyák étrendjét a gyermekek egészségi állapotával is.  A vegán étrendet például az alacsonyabb születési súllyal hozták összefüggésbe.

Egy, az év elején közzétett tanulmány szerint az elhízott anyáktól született fiúk születésükkor nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, és későbbi életük során fokozottan ki vannak téve az anyagcsere-betegségek kockázatának.

Egy másik kutatás megállapította, hogy a számos negatív egészségügyi következménnyel összefüggésbe hozott ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyasztó anyák az egészségtelen ételekben található, potenciálisan káros vegyi anyagokat átadhatják magzatuknak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés