Hirdetés

Nagy változás lépett életbe a nyugdíjak igénylésénél

Nap Híre portré Nap Híre

Nagyot változott a nyugdíjak igénylésének rendszere, a július 1-jét követően beadott visszamenőleges nyugdíjigényléseknél az ellátás összege már csak az idei szabályok szerint állapítható meg. Vannak, akik ezzel is jól járnak.

Az öregségi nyugdíjat legkorábban a jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjától, vagy későbbi, tetszőleges időponttól lehet megigényelni. Van azonban arra is mód, hogy visszamenőlegesen jelentsük be nyugdíjra vonatkozó igényünket, de július elsejével ennek lehetőségei szűkültek - írja az Infostart a Dívány cikke nyomán. 

Megfelelő jogosultsági feltételek fennállása esetén a jogszabályok engedélyezik a nyugdíj visszamenőleges megigénylését. Az ellátás elbírálásakor ebben az esetben mindig az ellátás kezdetén érvényben lévő, hatályos jogszabályok vonatkoznak, a visszamenőleges érvényesítés egyéb, korábban teljesített kötelezettségek felülbírálatával járhat. 

Ha valaki korábban már teljesített a nyugdíj feltételeit, de kivárt júliusig, a nyugdíjigénylés legkorábbi megállapítási kezdőpontja már csak 2024. január 1. lehet. Ez azt jelenti, hogy a kérelmezők már nem dönthetnek arról, hogy a tavalyi vagy az idei feltételek mellett állapítsák meg a nyugdíjuk összegét, mindenképp az idei feltételek vonatkoznak rájuk.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a július elsejét megelőző kérvény a vállalkozó nyugdíjasoknak érte meg leginkább. A korábbi évre visszanyúló nyugdíjmegállapítás során a tavalyi évi vállalkozói bevételükre is vonatkoznak a nyugdíjasokat érintő kedvezmények.

"Ha valaki már tavaly december elsejéig betöltötte a nyugdíjkorhatárt vagy teljesítette a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit, akkor visszamenőlegesen még kérhette, hogy tavalyi feltételek szerint állapítsák meg a nyugdíját. Ekkor már idén jogosulttá vált a 13. havi nyugdíjra, a nyugdíjemelésre. Ezek jelentős plusztételek, valamint visszamenőlegesen megkapta a nyugdíját is" – mondta a szakértő.

A nyugdíj összege azonban magasabb lesz azoknak, akik az idei szabályok alapján bírálják el, a nyugdíjuk mellett nem dolgozó időseknek így ez a verzió éri meg. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés