Hirdetés

Felszálltak a vadászgépek: folyamatos járőrözésbe kezdtek Lengyelországban

Nap Híre portré Nap Híre

Az orosz légierő Ukrajna elleni intenzív támadásai miatt a lengyel légtér védelmére folyamatos járőrözésbe kezdett kedd hajnalban két lengyel és két amerikai F-16-os vadászgép, valamint egy utántöltő repülőgép - jelentette be kedden a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

A gépek a közép-lengyelországi Lask légibázisról szálltak föl. A műveleti parancsnokság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a folyamatos járőrözés, amely az ország keleti felére koncentrál, állandó magasabb zajszinttel jár.

A vadászgépek azután szálltak fel, hogy a lengyel légvédelem pénteken egy légi eszköz ideiglenes, néhány percig tartó behatolását észlelte kelet felől az ország légterében. A NATO később orosz robotrepülőgépként azonosította a behatoló légi eszközt. A lengyen területvédelmi erők kutatást indítottak annak felderítésére, hogy nem rakéta hatolt-e be, és esetleg valahol becsapódott, ám a hivatalos közlemények szerint nem találtak semmit - írja az MTI. 

Pawel Zalewski nemzetvédelmi miniszterhelyettes az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta kedden: a hazai radarok adatai és a NATO információi szerint is biztosra vehető, hogy a behatoló eszköz elhagyta Lengyelország légterét. Pénteken a lengyel külügyminisztériumba kérették a varsói orosz ügyvivőt, magyarázatot kérve a feltételezett légtérsértésre. Az ügyvivő, Andrej Ordas kijelentette, hogy Oroszország mindaddig nem ad magyarázatot az incidensre, amíg nem kap bizonyítékot arra, hogy orosz repülő eszközről van szó.

A naphire.hu korábban arról is beszámolt, hogy durva jeleneteket játszódtak le az ukrán-lengyel határon, miután Porosenkót, a korábbi ukrán elnököt nem engedték át a határon, még annak ellenére sem, hogy felmutatta a határőröknek a házelnök jóváhagyását a dipmolácia útra. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés