Hirdetés

Drasztikus döntést hoztak Ukrajnában: ez mindent megváltoztat?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ukrajna megtiltotta a Telegram üzenetküldő platform használatát a kormányzati és katonai személyzet, valamint a védelmi szektor és a kritikus infrastruktúrák alkalmazottai számára kiadott hivatalos eszközökön.

Az ország Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa (Rnbo) szerint erre azért került sor, hogy „minimalizálják” az Oroszország által jelentett fenyegetéseket - írja a BBC. 

"A Telegramot az ellenség aktívan használja kibertámadásokhoz, adathalász és rosszindulatú szoftverek terjesztéséhez, a felhasználók geolokációjához és rakétacsapások korrekciójához” - közölte pénteken az Rnbo. A BBC-nek adott nyilatkozatában a Telegram azt mondta, hogy "soha semmilyen üzenetküldési adatot nem adott át egyetlen országnak sem, még Oroszországnak sem."

A Telegramot széles körben használja a kormány és a hadsereg mind Ukrajnában, mind Oroszországban. Az Rnbo közleményében azt írta, hogy a tiltásról Ukrajna vezető információbiztonsági tisztviselőinek, a hadseregnek, valamint a törvényhozóknak a találkozóján állapodtak meg.

A katonai hírszerzés vezetője, Kyrylo Budanov hiteles bizonyítékokat mutatott be arról, hogy az orosz különleges szolgálatok képesek hozzáférni a Telegram-felhasználók személyes levelezéséhez, még a törölt üzenetekhez is.

„Mindig is támogattam és továbbra is támogatom a szólásszabadságot, de a Telegram ügye nem a szólásszabadság kérdése, hanem nemzetbiztonsági kérdés” - fogalmazott Budanov. Az Rnbo közölte, hogy azok a tisztviselők, akik számára a Telegram használata a munkaköri kötelességeik részét képezi, mentesülnek a tilalom alól.

Andrij Kovalenko, az Rnbo dezinformáció elleni küzdelemmel foglalkozó központjának vezetője hangsúlyozta, hogy a tilalom csak a hivatalos eszközökre vonatkozik, a személyes okostelefonokra nem. Hozzátette, hogy a kormánytisztviselők és a katonai személyzet továbbra is fenntarthatják és frissíthetik hivatalos Telegram-oldalaikat.

Tavaly az USAID-Internews felmérése szerint Ukrajnában a Telegram volt a legnépszerűbb közösségi platform a hírfogyasztás szempontjából, az ukránok 72%-a használta. A Telegramot - amely végponttól végpontig terjedő titkosítást kínál - az orosz származású Pavel Durov és testvére alapította 2013-ban. Egy évvel később azonban Durov elhagyta Oroszországot, ugyanis nem volt hajlandó eleget tenni a kormány azon követelésének, hogy kitiltsák az ellenzéki közösségeket a platformról. 

Ahogy arról korábban a Naphírén is beszámoltunk, letartóztatták Pavel Dorovot, a Telegram alapítóját és vezérigazgatóját, amikor múlt hónapban a magángépével a párizsi Le Bourget repülőtér aszfaltján landolt. A TF1 francia csatorna szerint a hatóságok terrorizmus, kábítószerrel való visszaélés és csalás gyanúja miatt adtak ki körözést a francia-orosz kettős állampolgár ellen. 

Dorov ügye vitát gerjesztett a szólásszabadságról, az elszámoltathatóságról és arról, hogy a platformok hogyan moderálják a tartalmakat. Júliusban egyébként Durov azt állította, hogy a Telegram elérte a 950 millió havi aktív felhasználót.

Ukrajna állításait követően a Telegram szóvivője azt mondta, hogy a vállalat "szívesen megvizsgálna minden olyan bizonyítékot, amely alátámasztja Budanov állításait", hozzátéve: "tudomásunk szerint ilyen bizonyíték nem létezik."

"A Telegram soha semmilyen üzenetküldési adatot nem adott át egyetlen országnak sem, Oroszországnak sem" - tette hozzá a szóvivő. Közölte azt is, hogy a törölt üzenetek örökre eltűnnek, és technikailag lehetetlen visszaállítani őket. A cég hozzátette, hogy "a Telegram által vizsgált állítólagos »kiszivárgott üzenetek« minden egyes esete kompromittált eszköz eredménye volt, akár elkobzás, akár rosszindulatú szoftverek miatt”.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés