Hirdetés

Vége a bújócskának: sokkolta a világot a Telegram alapítójának letartóztatása

Virág Sára portré Virág Sára

Lecsaptak a francia hatóságok a Telegram alapítójára: Pavel Durovot többek között terrorizmussal, kábítószerrel való visszaéléssel és pénzmosással vádolják. 

Letartóztatták Pavel Dorovot, a Telegram alapítóját és vezérigazgatóját, amikor a magángépével a párizsi Le Bourget repülőtér aszfaltján landolt. A TF1 francia csatorna szerint a hatóságok terrorizmus, kábítószerrel való visszaélés és csalás gyanúja miatt adtak ki körözést a francia-orosz kettős állampolgár ellen. A 39 éves férfit este nyolc órakor tartóztatták le, amikor épp Azerbajdzsánból érkezett meg, mert az ellene kiállított elfogatóparancs csak francia földön volt érvényes. Durov éppen emiatt utazott keresztül az Egyesült Arab Emírségeken, a volt szovjet országokon és Dél-Amerikán is. Állítólag még azt is sikerült elérnie, hogy elkerülje azokat az országokat, ahol a Telegram is megfigyelés alatt áll. 

Egy nyomozásban részt vevő forrás úgy nyilatkozott, a férfi nagyon nagy hibát követett el a franciaországi leszállással. Mint mondta, nem is tudják pontosan, miért szállt le, most mindenesetre már őrizetben van. A Jeruselem Post beszámolója szerint a férfi szombat este jeent meg a bíróságon a vasárnapi vádemelés előtt. Az üzletember akár húsz év börtönbüntetést is kaphat. A nyomozást közelebbről ismerő forrás szerint Durov számtalan bűncselekményt engedett elkövetni a Telegrammon, úgy, hogy rengetegről tudomása volt, ám úgy döntött, inkább szemet huny felettük. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a franciaországi orosz nagykövetség már megtette a szükséges lépéseket a helyzet tisztázása érdekében – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. 

Vladiszlav Davankov, az orosz Állami Duma alelnöke Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől kérvényezte, hogy járjon közben Durov szabadon bocsátásáért. Mihail Uljanov diplomata úgy fogalmazott X-oldalán: "néhány naiv ember még mindig nem érti, hogy ha többé-kevébé fontos szerepet játszanak az információ áramlálására szolgáló térben, nem biztonságos olyan országokba utazniuk, ahol éppen totalitarianizmus épül ki". Tucker Carlson amerikai újságíró úgy kommentálta a hírt: Durovot azért tartóztatták le, mert gyakorolta a szólásszabadságot. 

"Pavel Durov ma egy francia börtönben tölti az éjszakát, élő figyelmeztetésként minden olyan platformtulajdonos számára, akik nem hajlandók cenzúrázni az igazságot sem kormányok, sem pedig hírszerző ügynökségek kedvéért. A sötétség egyre gyorsabban borítja be az egykor szabad világot"

– fogalmazott. Durov korábban arról beszélt, hogy több kormány is megpróbált nyomást gyakorolni rá a platform moderálása érdekében, ő azonban úgy gondolta, hogy a 900 millió felhasználót számláló alkalmazásnak semlegesnek kell maradnia. A vezérigazgató egy Tucker Carlsonnak adott interjúban beszélt arról, hogy a Telegram stábja mindössze harminc emberből áll, ezután pedig egyre komolyabb aggodalom kezdett lábra kélni azzal kapcslatban, hogy ennyire kevés ember hogyan biztosítja a biztonságos működést és a felhszanálók adatainak a védelmét. A Telegram laza moderálási szabályai vonzzák a szélsőséges csoportokat, a Hamász október 7-i támadása óta például nagyon elharapózott az antiszemitizmus. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés